Naujausių tyrimų duomenimis, soliariumų mėgėjus traukia ne tik noras įdegti. Pasirodo, ultravioletinių spindulių poveikis labai panašus į narkotikų! Jau anksčiau mokslininkai buvo išsiaiškinę, jog ultravioletiniai spinduliai pakelia nuotaiką, todėl šis efektas traukia žmones vis sugrįžti į soliariumus. Dabar paaiškėjo, kad jei pastovaus soliariumo lankytojo organizme užblokuojami endorfinai, atsiranda abstinencija, panaši į narkotikų badą.

Tyrime dalyvavo žmonės, labai dažnai besilankantys soliariume (8-15 kartų per mėnesį) bei tie, kurie lankosi soliariume kartas nuo karto (apie 12 kartų per metus). Tyrimo tikslas – patikrinti, ar dėka ultravioletinių spindulių organizme susidaro endorfinų (tai cheminė medžiaga, sukelianti euforiją, nuskausminanti) ir ar tai veikia žmogaus potraukį degintis soliariumuose.

Eksperimento dalyviams buvo suleista specialios medžiagos, blokuojančios opioidų (ypač endorfinų) poveikį. Po šios procedūros labai dažnai soliariumuose anksčiau lankęsi žmonės ėmė rečiau į juos užsukti. Pusė jų pajuto pykinimo ir nerimo simptomus (tipiški narkotikų „bado“ simptomai). Nei vienas iš tų, kurie ir anksčiau retai lankydavosi soliariumuose, šių simptomų nepajuto.
 
Rezultatas tik patvirtino hipotezę, jog deginimasis soliariume – panašus į lengvą priklausomybę.

Tyrėjai dar mėgina išsiaiškinti, kodėl žmonės žinodami, jog soliariumai kenkia jų sveikatai, vis tiek juose lankosi.

Šaltinis: “Journal of the American Academy of Dermatology”