Nuo šių metų liepos 1 d. įsigalios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Socialinių paslaugų įstatymas, kuriam jau pritarė Seimas. Įstatyme pagrindinis dėmesys skiriamas socialinių paslaugų teikimui socialinės rizikos šeimoms ir šeimoms, kuriose yra neįgalių, senyvo amžiaus bei socialinės rizikos asmenų. Naujajame Socialinių paslaugų įstatyme orientuojamasi į socialinių paslaugų decentralizavimą bei priartinimą prie žmogaus, todėl stiprinamos savivaldybės funkcijos socialinių paslaugų valdymo srityje.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio darbo ir socialinių paslaugų skyriaus vedėjos Daivos Buivydaitės, įstatymu savivaldybei suteikus įpareigojimus organizuoti socialinių paslaugų teikimą savo gyventojams, yra stiprinamos savivaldybių finansinės galimybės organizuoti socialines paslaugas bendruomenėje, skiriant valstybės dotacijas kai kurioms asmenų grupėms.

Nuo 2007 m. sausio mėn. 1 d. iš valstybės biudžeto tikslinių dotacijų savivaldybėse bus organizuojamos tokios socialinės paslaugos, kaip socialinė globa asmenims su sunkia negalia, vaikams, likusiems be tėvų globos. Valstybės biudžeto lėšas numatoma skirti ir socialinių darbuotojų seniūnijose darbui su socialinės rizikos šeimoms, kuriose yra vaikų ar kurių vaikams yra nustatyta laikina globa.

Tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams sudarys vienodas galimybes savivaldybėms organizuoti paslaugas. Tai didins socialinių paslaugų prieinamumą visiems šalies gyventojams. Savivaldybės bus skatinamos ieškoti alternatyvių stacionariai globai paslaugų formų, tokių kaip dienos socialinė globa asmens namuose ar dienos centre, trumpalaikė socialinė globa. Tuo būdu bus sudarytos sąlygos šeimoms, savo namuose prižiūrinčioms neįgalius ir senyvo amžiaus asmenis, dalyvauti darbo rinkoje.

Pasak įstatymo rengėjų, vienas esminių dabartinės socialinių paslaugų sistemos reglamentavimo pakeitimų yra tai, kad nuo globos įstaigų išlaikymo finansavimo yra pereinama prie pačių paslaugų finansavimo skiriant savivaldybėms valstybės tikslines dotacijas ir jas naudojant paslaugoms teikti įstaigose, nepriklausomai nuo jų pavaldumo. Taip sudaromos galimybės visiems teikėjams - nevyriausybinėms organizacijoms, apskrities įstaigoms, savivaldybių įstaigoms taikyti vienodas finansavimo formas.

Daiva Buivydaitė atkreipia dėmesį, jog bus diferencijuojamas mokėjimo už socialines paslaugas dydis - užtikrinamos nemokamos paslaugos nepasiturintiems ir mažesnes pajamas turintiems žmonėms.

Įstatyme įteisinta centralizuota socialinių paslaugų teikimo ir organizavimo kokybės priežiūra. Nuo 2010 m. socialinę globą galės teikti tik tos įstaigos, įmonės ar šeimynos, kurios bus įgiję socialinės globos licencijas.

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJA
RYŠIŲ SU VISUOMENE TARNYBA