Žaidėjų, žaidžiančių videožaidimus, kuriuose daug smurto ir agresijos, smegenys reaguoja taip, tarsi smurtas būtų tikras, rodo atlikti tyrimai.

     Klausas Matiakas (Klaus Mathiak) iš Acheno universiteto (Vokietija) ištyrė 13 vyrų nuo 18 iki 26 metų amžiaus smegenis. Šie vyrai vidutiniškai dvi valandas per dieną žaisdavo videožaidimus.

     Prijungtiems prie skenerio jiems buvo pasiūlyta žaisti žaidimą, kuriame keliaujama per painų bunkerį, žudomi užpuolėjai ir panaudojus smurtą išvaduojami įkaitai.
     K. Matiakas nustatė, kad artėjant smurtinėms scenoms smegenų pažintinės dalys suaktyvėja, o mūšio metu emocinės smegenų dalys užblokuojamos.

     Analogiški rezultatai gauti ir ištyrus prie skenerio prijungtus asmenis, kurie žaidimų metu atsidurdavo ir kitose netikro smurto situacijose. Pasak K. Matiajako, videožaidimai - "tarytum treniruotė smegenims, kaip reaguoti į smurtą".

     Tyrimas buvo pademonstruotas per susirinkimą Kanadoje ir pateiktas "New Scientist" žurnalui. Tačiau, kaip pažymi žurnalas, sunku įrodyti, ar smurtiniai videofilmai daro žmones agresyvesnius. Tyrėjų nuomone, smurtinių videožaidimų žaidėjai yra išties daug agresyvesni, tačiau klausimas, ar tokius juos padarė žaidimai, išlieka atviras.

ELTA