Šeštadienį, Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje, "Sugiharos fondas - Diplomatai už gyvybę" paskelbs 2005 metų Tolerancijos žmogų. Ši kasmetinė nominacija skiriama Lietuvos piliečiui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Metų Tolerancijos žmogus šiemet bus skelbiamas jau penktą kartą, pirmąjį metų (2001) Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko teatrologei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui ir režisieriui Sauliui Beržiniui. Per šiuos penkerius metus tarp šio titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją - rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistas Rimvydas Valatka, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, mokytoja Snieguolė Matonienė ir kt.

Tradiciškai 2005-ųjų metų Tolerancijos žmogus bus apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, be to, šiemet pirmą kartą Tolerancijos žmogus bus apdovanotas ir Litvakų fondo paskirta vardine stipendija.

Fondas, kurio tikslas ne tik saugoti garsaus Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas, ketina ir toliau skatinti laisvų piliečių visuomeninį ryžtą nesitaikstyti su reiškiniais, kurie kelia grėsmę visuomenės atvirumo ir liberaliosios demokratijos ateičiai.

Šaltinis: ELTA pranešimai spaudai