Lietuvoje vien per praėjusią parą ugniagesiai keturis kartus vyko pas gyventojus gelbėti juos nuo agresyvių širšių ir vapsvų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Operatyvios tarnybos centro duomenimis, vapsvų lizdus teko sunaikinti Vilniaus, Utenos, Rokiškio ir Kauno namų palėpėse.

Širšių lizdus naikinantiems ugniagesiams teko net apsivilkti specialius kostiumus ir užsidėti kvėpavimo aparatus. Taip teko kovoti su agresyviais vabzdžiais Rokiškio Tyzenhauzo alėjoje esančiame administraciniame pastate, jie buvo surinkti į polietileninį maišą.

Sostinės Statybininkų gatvės 4 namo viename balkone susispietusias širšes gelbėtojams teko apipurkšti specialiais aerozoliais, tik po to lizdą nukrapštyti.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Augustauskas Eltai sakė, kad vapsvų ir širšių agresiją nemaža dalimi sukelia ir šiemet neįprastai karšti orai. Specialistas tvirtino, jog kažkokių anomalijų šių vabzdžių elgesyje ar ypatingo skaičiaus padidėjimo nepastebėta.

J. Augustauskas sakė, kad daug vapsvų sunaikina plėšrieji paukščiai - vapsvaėdžiai, o pačios vapsvos naikina muses. Beje, vadinamosios popierinės vapsvos "išrado" popierių, savo lizdams sukti žaliavai naudodamos supuvusią medieną.

Tačiau vapsvų įgėlimai gali būti pavojingi, ypač alergiškiems žmonėms. Šiemet nuo širšių įgėlimo žuvo vienas žmogus.

ELTA