Europos šiaurėje gyvenantys žmonės yra sveikesni ir turtingesni už pietiečius, bet Viduržemio jūros šalyse žmonės gyvena ilgiau. Tai rodo ketvirtadienį paskelbta visų Europos valstybių gyventojų sveikatingumo ir gyvenimo trukmės apžvalga, kurią Briuselyje pristatė profesorius Akselis Biorš-Supanas (Axel Boersch-Supan).

Pavyzdžiui, Italijoje gimusi mergaitė gyvens dvejais metais ilgiau už olandę. Tačiau maždaug 14 procentų italų, vyresnių kaip 65 metų, gyvena skurde, o skurdžių olandų tėra tik 2 procentai.

"Matome aiškų sveikatos ir pajamų gradientą tarp šiaurės ir pietų", - sakė Europos gyventojų sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją apžvalgos (SHARE) koordinatorius prof. A. Biorš-Supanas.

"Senyvi žmonės šiaurėje yra geriau finansiškai apsirūpinę, jų sveikata geresnė, bet tai neatsispindi mirtingumo duomenyse", - sakė profesorius.

Apžvalgos tikslas - gauti mokslininkams ir politikams reikalingus patikimus duomenis apie tai, kokią dalį Europos gyventojų sudaro pagyvenę ir seni žmonės.

Įvertinus anksčiau į ES stojusių 15 valstybių gyventojų būklę, nustatyta, kad apie 16 proc. gyventojų yra 65 metų ir vyresni, tačiau prognozuojama, jog šis rodiklis iki 2050 metų beveik padvigubės - išaugs iki 28 procentų. Dirbantiems teks didesnė finansinė našta - daugiau teks mokėti į pensijų ir sveikatos fondus, palyginti su dabartinėmis įmokomis.

Vykdant ES finansuotą projektą, rinkti duomenys apie maždaug 22 tūkstančių žmonių, vyresnių kaip 50 metų, gyvenimo sąlygas 11 valstybių nuo Skandinavijos iki Viduržemio jūros regiono.

Visi apžvalgos duomenys pateikti interneto tinklalapyje (www.share-project.org/index.php?page=Launch&menue=10&sub=).

ELTA