{mosimage} Britų gydytojai aprašė unikalų atvejį. Jie aptiko, kad  visiškai aklas žmogus turi kažką panašaus į "šeštąjį jutimą", leidžiantį jam skirti emocijas žmonių veiduose.

52-ejų metų vyras (vardas neskelbiamas, tačiau britų žiniasklaida pavadino jį "pacientu x") prarado regėjimą po dviejų insultų, visiškai suardžiusių regėjimo centrus smegenyse. Tačiau jo akys ir nervai, perduodantys signalus į smegenis išsaugojo tam tikras funkcijas.

Pacientas gydėsi Velso universitetinėje ligoninėje, kur jam ne kartą buvo atliktas galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas. Vieno tyrimo seanso metu gydytojai pastebėjo, kad tuo momentu, kai pacientas stengdavosi įžiūrėti paveikslėlius su besišypsančiais ar susiraukusiais žmonių veidais, jo galvos smegenyse vyko aktyvūs pasikeitimai - kai kurios zonos, paprastai neturinčios jokio ryšio su regimosios informacijos analize, suaktyvėdavo.
   
Tolimesni tyrimai parodė, kad nors pacientas buvo visiškai neįgalus nustatyti paveikslėliuose vaizduojamas geometrines figūras arba atskirti moteriškus ir vyriškus veidus (jis atsakinėdavo teisingai net 50 proc. atvejų, tai yra tiesiog mėgindavo spėlioti),  jis "atpažindavo" emocijas 59 proc. tikslumu - tai yra šiaip ar taip matė jas. Tačiau jis nesugebėdavo atskirti nupieštų gyvūnų emocijų.

Šio tyrimo autorių nuomone, gauti duomenys labai svarbūs mokslininkams, užsiimantiems jutimo organų tyrimais. Jie reiškia, kad žmogaus smegenys perdirba gautą iš regėjimo organų informaciją net keliuose vienas nuo kito nepriklausančiuose centruose. Kiekvienas iš tų centrų "dirba" tik su tam tikrais į smegenis atkeliavusių vaizdų elementais.

Remiantis tuo galima teigti, kad  daugelis "ekstrasensorinio suvokimo" fenomenų gali būti moksliškai paaiškinti - paprasčiausiai, ekstrasensų "nestandartiniai" centrai labiau išvystyti, nei paprastų žmonių. Štai todėl ekstrasensai suvokia tai, ko kiti žmonės paprasčiausiai nesugeba pastebėti.

Šaltinis: www.km.ru