Po nacionalinio "Eurovizijos" dainų konkurso finalo Kauno sporto halėje šeštadienį paaiškės, kas iš 20 atlikėjų Lietuvai atstovaus jubiliejiniame 50-ajame "Eurovizijos" konkurse Kijeve.

Skirtingai negu ankstesniais metais, dalyvauti atrankos finale "Eurovizijos" kūrybinė grupė pakvietė vieną atlikėją, už kurios dainą "Now yuo know" balsavo tik per 500 žiūrovų.

Atrankos koordinatoriaus Jono Vilimo teigimu, geriau Skandinavijos šalyse, nei Lietuvoje žinomos dainininkės Redos Striškaitės pasirodymas iš kitų išsiskyrė profesionalumu.

Kitas 19 dainų į finalą tradiciškai rinko Lietuvos televizijos žiūrovai.

Pasak LRT generalinio direktoriaus Kęstučio Petrauskio, konkurso finalą Kaune buvo nutarta rengti todėl, kad į jį patogu atvažiuoti žmonėms iš visos Lietuvos.

"Šeštadienį dainininkai pasirodys įspūdingai apipavidalintoje scenoje. Panaudojant modernius projektorius ir netikėtų formų ekranus jų pasirodymus lydės įspūdingi šviesos efektai ir puikus garsas", - žadėjo K. Petrauskis.

"Auksinės" dainos atlikėjai, atstovausiantys Lietuvai "Eurovizijoje", paaiškės tą patį vakarą, iki 23 valandos. Už labiausiai patikusias dainas balsuos vien tik žiūrovai.

Jų skambučiai ir trumposios žinutės bus suskaičiuotos maždaug per pusvalandį nuo paskutinio finalininko pasirodymo.

"Kadangi Lietuva - įvairių sąmokslo teorijų šalis, pabandysime apsidrausti nuo galimų kaltinimų neteisingais balsų skaičiavimais ir iš anksto planuotais konkurso nugalėtojais", - pabrėžė LRT generalinis direktorius. Kad "nenubyrėtų" nė vienas balsas bus atsakinga bendrovė "Auditas".

Į Kijevą vyksiančius Nacionalinio turo nugalėtojus ir juos lydinčius asmenis 15 mln. litų suma apdraus bendrovė "Ergo Lietuva", kuri 2001 metais buvo apdraudusi iki šiol sėkmingiausiai "Eurovizijoje" pasirodžiusią grupę "Skamp".

"Antras mūsų sumanymas - draudimas nuo nesėkmės. Jei Kijeve pasirodysiantys atlikėjai nepateks į "Eurovizijos" finalą, "Ergo Lietuva" perves išmoką Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, kuri tuos pinigus panaudos atlikėjų lavinimui", - sakė bendrovės generalinis direktorius Saulius Jokubaitis.

Muzikos ir teatro akademijos prorektoriaus Eduardo Gabnio teigimu, muzikos profesionalus rengianti įstaiga populiariosios muzikos atlikėjų tobulinimu pradės rūpintis nepriklausomai nuo to, gaus pinigų iš draudimo bendrovės ar ne.

Pramoginės muzikos studiją, kurioje dirbs profesionalūs dainavimo, sceninio judesio dėstytojai ir kompozitoriai, planuojama įkurti prie Muzikos ir teatro akademijos džiazo skyriaus.

50-asis "Eurovizijos" konkursas Kijeve vyks dviem etapais: pusfinalis rengiamas gegužės 19 dieną, o finalas - gegužės 21-ąją. Konkurse pirmą kartą dalyvaus penkios naujos šalys, tarp jų - Čekija, Vengrija ir Bulgarija.

Garbę surengti jubiliejinį renginį savo šalies sostinei pelnė "Eurovizijos 2004" nugalėtoja Ukrainos dainininkė Ruslana Lyžičko.

ELTA