Dėl galimo prieštaravimo kai kurioms Konstitucijos nuostatoms iš antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės išbrauktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Seimo nario Valdemaro Tomaševskio inicijuotas nėštumo nutraukimą draudžiantis įstatymo projektas.

Atsižvelgdamas į Seimo Teisės departamento išvadas, Seimas nesiryžo pradėti Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto pateikimo. Šį įstatymo projektą, kuriame siūloma įteisinti, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo, dar svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Seimo narys V. Tomaševskis apgailestavo, kad Seimas jau antrą kartą iš plenarinių posėdžių darbotvarkės išbraukia šį projektą. "Kiekvieną kartą pateikiami skirtingi argumentai. Manau, kad tai politinis apsisprendimas. Labiausiai tam įstatymui priešinasi liberalių pažiūrų žmonės, feministiniai judėjimai, tie buvę komunistai, kuriems yra artimas Lenino mokymas", - sakė Eltai V. Tomaševskis.

Jo nuomone, šiuo metu įstatymo projektas, saugojantis žmogaus gyvybę prenatalinėje fazėje, turi nemažą palaikymą, todėl baiminantis pralaimėjimo ir buvo nutarta atidėti jo pateikimą.

"Mano nuomone, Seimo Teisės departamentas kategoriškai netvirtino, kad įstatymo projektas prieštarauja Konstitucijai", - sakė V. Tomaševskis.

Pagal projektą, nutraukti nėštumą gali tik gydytojas, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, prenataliniai tyrimai arba kitos medicinos prielaidos rodo didelę tikimybę, jog vaisius bus sunkiai ir nepagydomai pažeistas arba sirgs nepagydoma, jo gyvybei gresiančia liga, arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Įregistruotame įstatymo projekte keliami reikalavimai Vyriausybei, ministerijoms, kitoms Vyriausybės įstaigoms bei vietos savivaldos institucijoms užtikrinti nėščių moterų ir vaiko prenatalinėje fazėje medicininę, socialinę ir teisinę globą.

Įstatymo projektas teikiamas kartu su Civilinio kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimų ir papildymų projektais. Baudžiamojo kodekso pakeitimų projekte siūloma nustatyti atsakomybę už vaiko prenatalinėje fazėje sužalojimą ar susargdinimą, taip pat patikslinant neteisėto aborto sampratą.

Civiliniame kodekse siūloma nustatyti, kad pradėtas, bet dar negimęs vaikas turi tokį pat civilinį teisnumą kaip ir gimęs, tačiau turtinės teisės jam atsiranda nuo gimimo momento.

Seimo teisininkai teigia negalintys sutikti su šiuo siūlymu, nes teisnumą gali turėti tik teisės subjektas. "Negimęs vaikas negali būti teisės subjektas, taigi ir turėti teisnumo. Jis negali egzistuoti savarankiškai be motinos, negali būti identifikuojamas, neturi valios ir pan. Tik gimęs vaikas įgyja teisnumą", - teigia Seimo Teisės departamento teisininkai.

Pasak jų, negimęs vaikas yra socialinė vertybė. Jis gali būti ir yra ginamas teisinėmis priemonėmis, tačiau, Seimo Teisės departamento nuomone, dėl to nereikia keisti Civilinio kodekso normų, reglamentuojančių asmenų civilinį teisnumą.

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, kurį teikia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis V. Tomaševskis, savo parašais parėmė 30 parlamentarų. Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2006 metų.

V. Tomaševskio duomenimis, siūlomas įstatymas jau seniai priimtas kai kuriose ES šalyse, pavyzdžiui, Airijoje, Lenkijoje.

ELTA