{mosimage}Nėštumo metu rkiusių būsimų mamų vaikai, sulaukę 8 m., turi daugiau viršsvorio. Šios išvados priėjo JAV tyrėjai, išanalizavę 35 000 vaikų, gimusių 1959 - 1965 m., duomenis.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad būsimos mamos rūkymas nulemia mažesnį naujagimio svorį, tačiau tuo pačiu padidina riziką, jog ankstyvoje vaikystėje vaikas nutuks. Jei mama nori sulaukti sveiko vaiko, ji turėtų mesti šį žalingą įprotį dar prieš pastodama.

Tyrimas buvo publikuotas žurnale „International Journal of Epidemiology”. 35 000 tiriamųjų vaikų buvo apžiūrėti ir pasverti specialistų, kai jiems buvo 1, 3, 4, 7 ir 8 metai. Surinkti duomenys rodo, kad rūkančių mamų vaikai žymiai dažniau priaugdavo viršsvorio iki 8 metų amžiaus. Viršsvorio rizika išauga proporcingai būsimos mamos surūkytų cigarečių skaičiui: kiekvienos 10 naujų surūkytų cigarečių per dieną padidina riziką 17 proc.  Tyrimo metu buvo atsižvelgta ir į tokius faktorius kaip gyvenimo lygis, rasė, svoris ir moters išsilavinimas.

Tyrimo eigoje paaiškėję faktai aiškinami rūkančių mamų naujagimių vystymosi sutrikimais. Per mažo svorio naujagimiai po gimimo paprastai išgyvena “pagreitinto” augimo periodą, todėl vėliau jie rizikuoja priaugti daugiau svorio. Be to, neatmetama ir tikimybė, kad polinkis nutukti susijęs su nikotino trūkumu, kurį vaikai patiria jau po gimimo. Suaugusieji rūkoriai tokiu atveju taip pat netenka savikontrolės ir persivalgo.

Šaltinis: Reuters “Mom's smoking linked to child's excess pounds”