Šią išvadą paskelbė JAV mokslininkai, atlikę didžiulį tyrimą, trukusį daugiau nei 4 metus, kuriame dalyvavo 188 000 menopauzės sulaukusių moterų. Dalyvės pildė anketas bei ataskaitas apie savo dietą, raciono pokyčius. Per visą tyrimo laikotarpį krūties vėžys buvo diagnozuotas 3,5 tūkst. moterų.



Išanalizavę tyrimo duomenis, mokslininkai padarė išvadą, kad moterys, kurių racione, skaičiuojant kalorijas, yra 40% riebalų, krūties vėžiu suserga 15% dažniau, palyginus su tomis, kurios iš riebalų gaudavo ne daugiau kaip 20% kalorijų. Dar detalesnis mitybos įpročių stebėjimas parodė, kad rizika susirgti krūties vėžiu padidėja net 32%, jei moteris vartoja padidintą riebalų kiekį.

Pasak tyrimo koordinatorės Anne Thiebaut, nors sąsaja tarp padidinto riebalų kiekio vartojimo ir rizikos susirgti krūties vėžiu akivaizdi, tačiau šis klausimas dar kelia diskusijų. Mat riebalų kiekis maisto produktuose nėra toks reikšmingas rodiklis, kaip kūno riebalų sankaupų apimtis. Todėl mokslininkai ragina moteris pirmiausiai susirūpinti antsvoriu ir daugiau sportuoti.


Šaltinis:  High-fat diet may increase breast cancer risk - Reuters