Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė nežada atšaukti Kauno miesto tarybos kovo 3 d. sprendimo, kuriuo vykdoma mokyklų tinklo reorganizacija ir septynios Kauno bendrojo lavinimo mokyklos bus sujungtos su kitomis šešiomis mokyklomis.

Reorganizacijos mokyklos išvengtų tik tuo atveju, jei paaiškėtų, kad jos neatitinka nustatytų reorganizavimo kriterijų.

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Eltai teigė, jog yra gavusi pluoštą skundų iš įvairių miesto mokyklų bendruomenių bei mokinių tėvų dėl vykdomos švietimo įstaigų tinklo pertvarkos.

Pasak R. Noreikienės, Kauno miesto savivaldybė, mažindama mokyklų skaičių, savo priimtuose sprendimuose nenurodė, kokių konkrečių kriterijų jos neatitinka. Todėl ji yra paprašiusi savivaldybės pateikti kiekvienos reorganizuojamos mokyklos duomenis, dėl ko ji yra reorganizuojama. Jei nepasitvirtins nė vienas reorganizacijos kriterijus, tuomet Vyriausybės atstovė reikalaus miesto tarybos atšaukti sprendimą dėl tos konkrečios mokyklos pertvarkos. Priešingu atveju liks galioti savivaldybės nutarimai.

R. Noreikienė teigimu, maždaug po savaitės turėtų būti aišku, ar miesto savivaldybės sprendimai dėl konkrečių mokyklų reorganizavimo yra pagrįsti. Beje, šių mokyklų pertvarkos pagrįstumą taip pat turėtų patikrinti Valstybinė švietimo priežiūros tarnyba.

Vyriausybės atstovės žiniomis, keturios reorganizuojamos Kauno mokyklos kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą.

Kaip ELTA jau rašė, reorganizuojamos Kauno bendrojo lavinimo mokyklos nenori jungtis su kitomis, nes baiminamasi, kad dalis pedagogų liks be darbo, moksleiviai turės eiti į kitą mokyklą. Tuo tarpu gimnazijos nenori tapti keturmetėmis ir priešinasi reikalavimui nebekomplektuoti penktų klasių.

Prie Kauno miesto savivaldybės pastato buvo surengtas ne vienas piketas, tačiau miesto savivaldybė pareiškė nekeisianti savo sprendimų. Miesto valdžia aiškina vykdanti centrinės valdžios nustatytą mokyklų pertvarką, ja siekiama racionaliau panaudoti mokinio krepšelio lėšas bei mokyklų patalpas.

Mokyklų tinklo pertvarka vyksta visoje šalyje, tačiau kituose miestuose šis procesas ne toks skausmingas. Mat Kaune yra daug mokyklų, o mokyklinio amžiaus vaikų kasmet gerokai sumažėja dėl jaunų šeimų migracijos į sostinę ar užsienį.

ELTA