{mosimage}Paprasčiausias rankų plovimas su muilu besivystančiose šalyse gali išgelbėti milijonų vaikų gyvybes.

Anot Pakistane atlikto tyrimo, tokia paprasta higienos priemonė gali perpus sumažinti viduriavimo ir kvėpavimo takų susirgimų skaičių. Atitinkamos studijos rezultatus britų specializuotame žurnale "Lancet" pristato Stivenas Labis (Stephen Luby) ir jo kolegos iš JAV epidemijų tarnybos CDC.

Kiekvienais metais visame pasaulyje nuo viduriavimo ir kvėpavimo takų ligų miršta daugiau kaip 3,5 milijono jaunesnių kaip penkerių metų vaikų. Bendrai paėmus tai yra pagrindinė mirties priežastis vaikiškame amžiuje.

Mokslininkai skurdžiose Pakistano gyvenvietėse 600 šeimų dalijo muilą, ragindami plautis rankas. Visus metus pagalbininkai mažiausiai kartą per savaitę atvykdavo į namus, kad atneštų naujo muilo ir užregistruotų visus šeimos narių ligų simptomus. Palyginti su 300 šeimų, kurios muilo neturėdavo, plaučių uždegimo atvejų tarp jaunesnių kaip penkerių vaikų sumažėjo 50 proc. , o viduriavimo - 53 proc.

"Mūsų duomenys įrodo, kad reguliarus rankų plovimas su muilu labai efektyviai užkerta kelią viduriavimui ir kvėpavimo takų ligoms", - pažymėjo S. Labis.

ELTA