Vaiko teisių konvencijos 15 metų sukaktį minintys vaikai Ministrui Pirmininkui Algirdui Brazauskui įteikė deklaraciją, kurioje prašė priimant bet kokius sprendimus atsižvelgti ir į jų teises, o Vaiko teisių konvencijos dieną - lapkričio 20-ąją įtraukti į atmintinų datų sąrašą.

Visų Lietuvos vaikų vardu pasirašytą prašymą trečiadienį A. Brazauskui ir jo žmonai įteikė Vilniaus pradinukai ir vyresniųjų klasių moksleiviai.

Apžiūrėjęs prie Vyriausybės rūmų susirinkusių akcijos dalyvių plakatus ir piešinius, premjeras prisiminė pats 1993 metų rugsėjo mėnesį Niujorke pasirašęs Vaiko teisių konvenciją.

"Pirmojoje to dokumento dalyje daug prirašyta, ką valdžia, visuomenė turi suteikti vaikui. Tačiau antrojoje minimos ir vaiko pareigos", - pabrėžė A. Brazauskas.

Premjero nuomone, vaikas visų pirma turi labai gerai mokytis, paskui - gerbti savo tėvus, artimuosius, senelius, padėti silpnesniems už save ir vargšams. Mažiausieji akcijos dalyviai ypač entuziastingai pritarė premjero minčiai, kad dar vaikai privalo mylėti savo tėvynę.

Vaiko teisių konvenciją Jungtinės Tautos priėmė 1989 metų lapkričio 20 dieną. Po šešerių metų savo mažuosius piliečius įsipareigojo ginti ir konvenciją ratifikavusi Lietuva.

Vis dėlto atlikti tyrimai rodo, kad mūsų šalies vaikų padėtis nėra gera. Didžiausias visuomenės skaudulys - 16 tūkst. nepilnamečių, gyvenančių įvairiose globos institucijose.

"Slovėnijos pavyzdys, kur globos institucijose gyvena tik tūkstantis vaikų, rodo, kad valstybė gali pasiekti gerų rezultatų padėdama probleminėms šeimoms, o ne atskirdama nuo jų vaikus", - Eltai sakė organizacijos "Gelbėkit vaikus!" generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė.

A. Brazausko teigimu, šeimose ir globos įstaigose gyvenančių vaikų padėtį pagerins specialiai vaikams parengta programa, kurią naujoji Vyriausybė turėtų priimti dar šiemet.

ELTA