Atsižvelgdami į tai, kad Lietuvoje smurtas šeimoje yra plačiai paplitęs, o dabar galiojantys teisės aktai neapibrėžia nei smurto šeimoje turinio, nei įtvirtina specialių normų, numatančių atsakomybę už tokius veiksmus, Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariai Raimondas Šukys ir Algis Čaplikas šiandien įregistravo atitinkamas pataisas Baudžiamajame kodekse. Siūlomų pataisų esmė - sudaryti galimybę pradėti ikiteisminį tyrimą dėl smurto šeimoje, bendra tvarka, nereikalaujant nukentėjusiojo skundo ar jo teisėto atstovo pareiškimo.

"Lietuvoje itin dažna praktika, kuomet net ir esant akivaizdiems smurto požymiams, nukentėję šeimos nariai dėl psichologinių problemų, nevienareikšmiško visuomenės požiūrio bei kitų aspektų, vengia oficialiai skųsti smurtaujančius artimuosius. Toks neva "nešvarių šeimos skalbinių" neviešinimas iš tiesų yra smurtautojo pateisinimas ir rėmimas, ne tik neišsprendžia problemos, bet ją dar labiau pagilina, kas neretai priveda prie tragiškos baigties. Todėl reikia ieškoti visų įmanomų būdų smurtui šeimoje pažaboti", - įsitikinęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalcentristas Raimondas Šukys.

Tai, kad smurtas Lietuvos gyventojų šeimose paplitęs reiškinys rodo ir tyrimai. 2001-2002 m. Lietuvoje atlikto Jungtinių Tautų plėtros tyrimo duomenimis, smurtą šeimoje buvo patyrę 82 proc. apklaustų, vyresnių nei 16 metų moterų, fizinį smurtą - 35 proc. apklaustųjų, taip pat net 87 proc. visų respondentų nuomone, Lietuvoje egzistuoja smurtas prieš moteris šeimoje. Beje ši smurto rūšis rečiausiai patenka į teisėsaugos ir teisėtvarkos pareigūnų akiratį.

"Smurto sukeltų sveikatos sutrikimų, ekonominių ir socialinių trukdžių kaina, kurią moka šeimos nariai, ir kuri stabdo visuomenės bei ekonomikos vystymąsi, yra milžiniška. Išsamių statistinių duomenų apie smurto paplitimą nebuvimas apsunkina pokyčių smurto šeimoje stebėjimą bei adekvataus reagavimo galimybes, kuriant veiksmų programas smurto šeimoje mažinimui bei tobulinant teisinį reglamentavimą šioje srityje. Tačiau, pavyzdžiui, remiantis Kanados, kuri yra viena iš valstybių, renkančių statistiką apie smurto šeimoje paplitimą, patirtimi, tiesioginės išlaidos, sukeltos smurto, kurios apima baudžiamojo teisingumo vykdymo ir policijos darbo, teisinės pagalbos ir apmokymų kaštai, siekia 1 milijardą Kanados dolerių per metus. Bijau, kad Lietuvoje šios išlaidos būtų ne ką mažesnės, tik bėda, kad šių žmogiškųjų ir finansinių nuostolių Lietuvoje niekas neskaičiuoja, juo labiau rimtai nevertina", - teigia vienas iš siūlomų Baudžiamojo kodekso pataisų autorius Algis Čaplikas.

Jei Seimas pritartų siūlymams, smurtautojams šeimoje grėstų bauda, arba viešieji darbai, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Šaltinis: BNS pranešimai spaudai