Nuo š. m. balandžio 18 iki 27 dienos policijos pareigūnai Vilniuje ir Kaune vykdys prevencinę akciją „Apsaugok mane kelyje“, kurios metu bus siekiama atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kaip saugiai automobiliais vežti vaikus.


Pareigūnai prie vaikų lopšelių-darželių ir kitose aktyvaus eismo zonose sostinėje ir Kaune vairuotojus konsultuos apie vaikų vežimo taisykles bei dalins jiems spausdintą informacinę medžiagą apie tai kaip užtikrinti mažųjų keleivių saugumą kelyje. Policija žada, kad vairuotojų, pažeidusių vaikų vežimo taisykles administracine tvarka nebaus, o apsiribos tik žodiniu įspėjimu.

Lietuvos Policijos generalinio komisaro p. Vytauto Grigaravičiaus teigimu, šios prevencinės akcijos tikslas yra atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kaip saugiai transportuoti vaikus automobiliais. „Dažnai vairuotojai, manydami, kad tėvelio ar mamytės glėbys vaikučiams yra saugiausias, pamiršta, kad vaikai iki trijų metų turi būti vežami specialiai jiems pagal jų svorį ir amžių pritaikytose saugos kėdutėse,“ – atkreipė dėmesį generalinis komisaras.

Nors nesilaikantiems šios taisyklės vairuotojams administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo dvidešimties iki keturiasdešimties litų, dažnai tokia galima bausmė vairuotojų „negąsdina“. Užsienio šalių tyrimai rodo, kad mažylio iki 3 metukų vežimas saugos kėdutėje - vienintelė galimybė išvengti rimtesnės nelaimės įvykus eismo įvykiui.

2005 metais šalies keliuose per eismo įvykius žuvo 74 vaikai, 2006 metais mirtis pasiglemžė dar 65 vaikus. Anot policijos vadovo, dalį pačių mažiausių keleivių gyvybių tikrai būtų buvę galima išsaugoti, jeigu vaikai automobiliuose būtų vežami taip kaip tai numato vaikų vežimo taisyklės – vežami automobilinėse saugos kėdutėse.

P.Grigaravičius pasidžiaugė, kad prie panašių prevencinių akcijų rengimo prisideda ir verslo atstovai: „Džiugu, kad vaikų saugumu keliuose rūpinamės ne tik mes, bet prie to prisideda ir verslininkai. Ačiū bendrovei „Kotryna“, kuri savo lėšomis išleido žaismingą vairuotojams paruoštą informacinį bukletą apie vaikų vežimo taisykles ir apie tai kaip išsirinkti saugiausią vaikui saugos kėdutę bei teisingai ją prisegti automobilyje.“.

Kaip teigia akcijos „Apsaugok mane kelyje“ vienas idėjos autorių ir šios akcijos socialinio partnerio bendrovės „Kotryna“ rinkodaros vadovas Stasys Petrauskas, mažųjų keleivių saugumas juos vežant automobiliais turėtų būti ne tik policijos pareigūnų, bet ir juos vežančių tėvelių rūpestis: „Suaugę gali pasirinkti: ar jie užsisegs automobiliuose esančius saugos diržus, kaip to reikalauja taisyklės, ar ne. Tačiau vaikučiai iki 3 metų pasirinkti juk neturi galimybės. Tad visi vairuotojai be išlygų privalo pasirūpinti, kad jie keliautų saugiai – automobilinėse saugos kėdutėse.“ Rinkodaros vadovas išreiškė viltį, kad ši prevencinė akcija tikrai privers susimąstyti ne vieną vairuotoją apie vaikučio saugumą kelionės automobiliu metu.
 


Šaltinis: UAB „Kotryna“