Preliminarus Anglijos nacionalinio sveikatos ir klinikinės praktikos instituto sprendimas bus naudingas šimtams tūkstančių ankstyvąja krūties vėžio forma sergančių moterų. Visi – pacientai, pacientų grupės, gydytojai – džiaugsmingai sutiko šią žinią.

Londonas, Jungtinė Karalystė, 2006 gegužės 23 d. Anglijoje ir Velse šimtai tūkstančių moterų, sergančiųjų ankstyvąja krūties vėžio forma, galės pasinaudoti gydymo hormonais privalumais, nes Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas (angl. National Institute for Health and Clinical Excellence, NICE*) šiandien priėmė preliminarias rekomendacijas, kurios nurodo, kad aromatazės inhibitoriai yra viena iš gydymo galimybių visoms pomenopauzinio amžiaus moterims, sergančioms hormonams jautria krūties vėžio forma.

"Šis NICE sprendimas yra labai svarbus, jis pradeda visiškai naują moterų, sergančių hormonams jautria krūties vėžio forma, gydymo erą Jungtinėje Karalystėje. Tai iš tiesų turės didžiulę įtaką artimiausiais metais ar net dešimtmečiais didžiajai daliai moterų, sergančiųjų ankstyvąja krūties vėžio forma," – sakė Mike Baum, chirurgijos profesorius emeritas iš Londono kolegijos universiteto.

"Priimdamas šį naują gydymo metodą ir rekomenduodamas jį iš karto po chirurginio gydymo, NICE patvirtino, kad aromatazės inhibitoriai tampa "auksiniu standartu" gydant krūties vėžį. Šis NICE sprendimas sudaro sąlygas visoms sergančioms moterims gauti efektyvių ir geriau toleruojamų vaistų. Svarbu, kad šios rekomendacijos gali padėti ir toliau gerinti sergančiųjų krūties vėžiu išgyvenamumo rodiklius, kurie pastaruoju metu Jungtinėje Karalystėje vis gerėja. Tuo aš ypač džiaugiuosi", – pridūrė prof. M.Baum.

Šiose preliminariose NICE rekomendacijose nurodoma, kad nacionalinė sveikatos sistema Anglijoje ir Velse turėtų finansuoti gydymą aromatazės inhibitoriais, kadangi tai pats pažangiausias ankstyvos stadijos hormonams jautrios formos krūties vėžio gydymo metodas nuo pat tamoksifeno atradimo prieš 30 metų. NICE pripažįsta, kad aromatazės inhibitoriai iš karto po chirurginės operacijos yra tiek kliniškai, tiek finansiškai naudingi, palyginti su tamoksifenu, nes aromatazės inhibitoriai sumažina ligos atkryčių dažnį ir pagerina išgyvenimo be ligos trukmę – svarbius išgyvenamumo žymenis. Ypač NICE pabrėžia naujai diagnozuoto krūties vėžio gydymo aromatazės inhibitoriais iš karto po operacijos naudą, nes tai sumažina ligos atkryčio per pirmus dvejus metus nuo diagnozės nustatymo riziką. NICE taip pat nurodo, kad finansiškai naudinga gydymą tamoksifenu pakeisti aromatazės inhibitoriais. Šis svarbus sprendimas patvirtina ir krūties vėžio specialistų Jungtinėje Karalystėje nuomonę, kad aromatazės inhibitoriai tampa standartiniu hormonams jautrios krūties vėžio formos gydymo būdu, pakeisdami 30 metų vyravusį gydymą tamoksifenu.

Kompanija "AstraZeneca" pritaria šioms preliminarioms NICE rekomendacijoms, kurios nurodo, kad aromatazės inhibitoriai turėtų būti vienas iš pomenopauzinio amžiaus moterų hormonams jautrios krūties vėžio formos gydymo būdų.

"Šios rekomendacijos reiškia, kad tos 23 000 moterų Didžiojoje Britanijoje, kurioms kasmet nustatoma ankstyvoji krūties vėžio stadija, taip pat daug tūkstančių moterų, jau gydomų tamoksifenu, galės pasinaudoti šių gyvybę gelbstinčių vaistų teikiama nauda. Daug tyrimų duomenų rodo, kad moterys, vartojančios aromatazės inhibitorių, be ligos atkryčio išgyvena ilgiau, ir tai suteikia tvirtą pagrindą Nacionalinei sveikatos sistemai siūlyti gydymą aromatazės inhibitoriais vietoje tamoksifeno," – sakė dr. Rakesh Patel, "AstraZeneca" krūties vėžio padalinio klinikinis vadovas.

Šios rekomendacijos buvo sudarytos remiantis septynių atsitiktinės atrankos kontroliuojamų tyrimų rezultatais – geriausiais galimais moksliniais įrodymais. Keturių iš šių septynių tyrimų metu buvo tiriamas anastrozolis (Arimidex). Vienas iš šių tyrimų buvo ir didžiausias kada nors pasaulyje atliktas krūties vėžio klinikinis tyrimas – ATAC (angl. Anastrozole, Tamoxifen, Alone or in Combination). ATAC tyrimo metu nustatyta, kad, palyginti su tamoksifenu, gydant anastrozoliu pavyksta išvengti vieno iš keturių ligos atkryčių. Esant recidyvui, vėžys gali progresuoti, o progresavusių stadijų vėžio gydymo būdo nėra.

NICE rekomendacijose pabrėžiama pacientų dalyvavimo renkantis gydymą, bendradarbiavimo su gydytoju, svarbių šalutinių gydymo poveikių, tarp jų ir menopauzės simptomų, įtakos gyvenimo kokybei supratimo svarba. Labai svarbu, kad moterys būtų gerai informuotos aptariant ir renkantis gydymo galimybes su savo gydytoju. Svarbu užtikrinti, kad pacientės būtų gydomos tinkamiausiu būdu.

Krūties vėžiu serganti Anne Donald (Velsas) Arimidex vartoja jau dvejus metus ir yra įsitikinusi aromatazės inhibitorių nauda:

"Pradėjus vartoti Arimidex tarsi prasidėjo naujas gyvenimo etapas. Visi rezultatai, kiek aš žinau, rodo, kad Arimidex yra pomenopauzinio amžiaus moterų krūties vėžio gydymo lyderis. Man pasisekė, kad aš vartoju šį vaistą, ir džiaugiuosi, kad dabar visos moterys, sergančios ankstyvąja krūties vėžio forma, galės būti gydomos šiuo efektyviu vaistu", – sakė Anne Donald iš Velso.

Mūsų šalyje šie vaistai (Arimidex) yra registruoti, jie kompensuojami 100 proc., tačiau, kol kas juo negali gydytis visos ankstyvu krūties vėžiu sergančios moterys, kurioms tinka šis vaistas. Lietuvoje patvirtintos krūties vėžio gydymo rekomendacijos yra apribotos: šį vaistą gydytojai gali skirti tik tuomet, kai moteris netoleruoja tamoksifeno.

KRŪTIES VĖŽYS yra dažniausia moterų onkologinė liga Lietuvoje – ji sudaro apie 20 proc. moterų piktybinių ligų. Vis dažniau krūties vėžiu suserga ir jaunos, iki 40–45 metų, moterys. Kasmet Lietuvoje diagnozuojama daugiau nei 1200 naujų ligos atvejų, kiekvieną savaitę nuo krūties vėžio miršta daugiau nei 10 moterų. Dar prieš 100 metų pavykdavo išgelbėti vos 5 proc. krūties vėžiu susirgusių moterų. Šiandien padėti galima beveik 90 proc. moterų, tačiau būtina laiku diagnozuoti ligą. Nors krūties vėžį paprasta diagnozuoti, tačiau dažniausiai (70–80 proc.) jis diagnozuojamas tik II–III stadijoje. Kuo ankstesnėje stadijoje vėžys diagnozuojamas, tuo didesnė tikimybė jį išgydyti. Šiuo metu Lietuvoje, palyginti su kitomis Europos šalimis, mirtingumas nuo krūties vėžio išties didelis (50 proc.).

*NICE- Nacionalinis sveikatos ir klinikinės kompetencijos institutas (angl. National Institute for Health and Clinical Excellence ), tai institucija, kuri po vaisto registracijos papildomai įvertinus medikamento klinikinę ir ekonominę naudą, rekomenduoja arba ne, nemokamą gydymą vaistu šalies piliečiams.