Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Rima Baškienė po išvažiuojamojo komisijos posėdžio nevyriausybinėje organizacijoje "Vaiko namas" spaudos konferencijoje teigė, kad auganti prekyba žmonėmis kelia didžiulį pavojų vaikams. Pasak parlamentarės, valstybinės institucijos, nevyriausybinės organizacijos, šeima, mokykla ir visa visuomenė turi sutelkti pastangas aktyvinant kovą su prekyba vaikais.

     R.Baškienė akcentavo ypač šeimos atsakomybę ir neseniai pakeisto Baudžiamojo kodekso taikymą visu griežtumu užtikrinant vaikų saugumą.
Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos ir Žmogaus teisių komiteto narė Ona Valiukevičiūtė spaudos konferencijoje teigė, kad valstybės institucijos ir visuomenė nesuvokia tikrojo šio reiškinio pavojaus. "Grėsmė nacionaliniam saugumui dažnai suvokiama labai siaurai, tik kaip ekonominė, karinė ir politinė grėsmė visuomenės interesams. Valstybės institucijų dėmesys prekybai žmonėmis dažnai panašus į kovą jau su padarytų nusikaltimų pasekmėmis" - teigia parlamentarė. Jos manymu, nekreipiamas dėmesys į vaikų ir paauglių švietimą, nesistengiama pakeisti jų lengvabūdiško požiūrio lengvai užsidirbti pinigus paklusus sutenerių vilionėms.

     Spaudos konferencijoje Seime dalyvavęs nevyriausybinės organizacijos "Vaiko namas" psichologas Evaldas Karmaza akcentavo, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, auga vaikų išnaudojimas.

     Prekyba žmonėmis yra užslėptas nusikaltimas, nes ne kiekviena nukentėjusi moteris, juo labiau vaikas, kreipiasi pagalbos, todėl nėra tikslios informacijos apie prekybos žmonėmis mastą. Europolo duomenimis, Europoje nuo prekeivių žmonėmis kasmet nukenčia apie 120 tūkst. žmonių. Iš trijų Baltijos šalių kasmet išvežama arba savo noru išvažiuoja apie 3000 moterų, iš jų daugiausiai 1000 - 1200 iš Lietuvos, nes mūsų šalyje didesnis gyventojų skaičius, be to, tai lemia ir geografinė padėtis.

     Prekyba žmonėmis Lietuvoje, įskaitant ir Lietuvos piliečių išvežimą į užsienio šalis, daugiausia orientuota į seksualinį išnaudojimą, prostitucijos verslą.

     Respublikos vidaus reikalų ministerijos ekspertų duomenimis, neteisėtos pajamos, gaunamos tik iš prostitucijos verslo Lietuvoje, siekia per 50 milijonų litų, o apskritai iš prekybos žmonėmis ir su ja susijusiomis nusikalstamomis veikomis - 200-300 milijonų litų.

     Lietuva nepriklauso šalims, kuriose išaiškinama daugiausia prekybos vaikais nusikaltimų. Tarp prekybos vaikais atvejų nebuvo nustatyta, kad nukentėję būtų mažamečiai (asmenys iki 14 metų). Visais atvejais tai buvo nepilnametės merginos nuo 14-17 metų, kurios priverčiamos užsiimti prostitucija ar įtraukiamos į ją.

     Tačiau oficialiai išaiškintų prekyba vaikais atvejų skaičius - tai, greičiausia, tik labai maža dalis tikrojo nusikaltimų skaičiaus, nes prekyba vaikais labai užslėpta, - vaikai turi mažiau sugebėjimų ir galimybių kreiptis į policiją bei visuomenines organizacijas, tvirtino prelegentas.

     Spaudos konferencijos dalyviai teigė, kad mūsų šalis nepasirengusi suteikti pagalbą teismuose dalyvaujantiems nukentėjusiems vaikams, kai po apklausų ar teismų jų jau laukia grėsmingi suteneriai, Nėra paramos sistemos ir padedant jau ištrūkusiems iš seksualinės vergovės paaugliams. Pagalbos centrai yra daugiau orientuoti į nukentėjusias moteris. Parlamentarės siūlė suaktyvinti savivaldybių veiklą kovoje su prekyba vaikais, o policijos komisariatuose įsteigti vaikų apklausos kambarius. Pasiteisino neseniai "Vaiko namuose" įkurtas toks kambarys, kai su paaugliu apklausoje kalbasi tik vienas specialistas (geriausia psichologas), o techninėmis priemonėmis paauglio parodymų gali klausytis ir teisėtvarkos pareigūnai. Tai mažesnė psichologinė trauma pačiam paaugliui, o kartu nukentėjęs vaikas lengviau atskleidžia nusikaltimo aplinkybes.

Šaltinis: BNS pranešimai spaudai