Prancūzijoje atlikta unikali operacija - pirmą kartą pasaulyje moteriai transplantuota didelė dalis veido. Anot Paryžiuje leidžiamo žurnalo "Le Point", ir psichologiniu, ir medicinos požiūriu labai rizikinga operacija atlikta Amjene. Operacijos metu prancūzei persodinta mirusio donoro burna ir nosis.

Anot medikų, jei šis mėginimas pavyks, pacientė turės susitaikyti su savo naująja išvaizda. Be to, yra rizika, kad kūnas atmes svetimus audinius.

Moterį gegužę smarkiai sužalojo užpuolęs šuo. 38 metų prancūzei jis nukando burną ir dalį nosies. Anot pranešimų, sekmadienį Lilio universiteto klinikoje transplantacijai iš mirusio donoro buvo paimta apatinė veido dalis - oda, poodžio audiniai, maži veido raumenys bei arterijų ir venų dalys. Pirmadienį audiniai - didelis trikampis - buvo persodinti pacientei.

Operaciją atlikę profesoriai Žanas Mišelis Diubernaras (Jean-Michel Dubernard) ir Bernaras Devošelis (Bernard Devauchelle) pranešimo kol kas nekomentavo. Ž. M. Diubernaras 1998-aisiais pirmą kartą persodino ranką, o 2000-aisiais - dilbį.

ELTA