Prancūzų tautos sveikatai kelia grėsmę sparčiai plintanti nutukimo epidemija. Toks įspėjimas išdėstytas įstatymo projekto, kurį antradienį Nacionaliniam Susirinkimui pateikė deputatas socialistas Žanas Mari Le Genas (Jean Marie Le Guen), preambulėje.

Priešingai nusistovėjusiai nuomonei, prancūzai ir prancūzės anaiptol nėra apsaugoti nuo šios turtingų šalių gyventojų rykštės. Dabar Prancūzijoje 5,5 milijono piliečių yra nutukę, o 14,4 milijono turi antsvorio. Nuo 1997 iki 2003 metų vidutinis prancūzas priaugo apie 1,7 kilogramo.

Kai dėl vaikų, tai prancūzų pediatrai jau seniai skambina pavojaus varpais: nutukę yra kas dešimtas berniukas ir mergaitė iki 10 metų amžiaus. Be to, mažųjų dručkių skaičius padvigubėja kas 15 metų.

Ž. M. Le Geno įstatymo straipsniai turi apsaugoti prancūzus nuo gresiančio pavojaus. Parlamentaras siūlo kiekvienoje mokykloje įrengti nemokamo geriamojo vandens šaltinį, įvesti privalomas kasdienes 30 minučių trukmės fizines pratybas, kruopščiai ir reguliariai kontroliuoti moksleivių ūgį ir svorį. Anot jo, visos į prekybos tinklą patenkančios maisto prekės turi atitikti druskos, cukraus ir riebalų medicinines normas, o etiketėse turi būti pateikiama reikiama informacija apie produkto kaloringumą.

ELTA