Praėjus tik trims mėnesiams po mirties pradedamas popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimo palaimintuoju procesas. Tai bus vienas greičiausių tokių procesų Bažnyčios istorijoje.

     Antradienį pontifiko paskelbimo palaimintuoju procedūra oficialiai bus pradėta Laterano bazilikoje Romoje. Popiežius Benediktas XVI specialiai dėl to atšaukė įstatymą, numatantį penkerių metų laikotarpį iki tokios procedūros pradžios.

     Panaši išimtis buvo padaryta tik Motinai Teresei. Jos paskelbimo palaimintąja procesas prasidėjo 1999-ųjų birželį, praėjus dvejiems metams po misionierės mirties.

     Asmens paskelbimas palaimintuoju yra pirmoji pakopa greitam jo paskelbimui šventuoju. Kiek laiko užtruks procesas, kol kas nežinoma. Proceso metu, be kita ko, bus išklausyti liudytojai, išstudijuoti Jono Pauliaus II raštai ir patikrinti jam priskiriami stebuklai. Už tai atsakinga bus teologų komisija, vadovaujama postulatoriaus Slavomiro Oderio (Slawomir Oder).

     Jau kelias savaites į Vatikaną plaukia laiškai iš viso pasaulio, pasakojantys apie menamus Karolio Voitylos (Karol Wojtyla) stebuklus.

     Tuo tarpu Jono Pauliaus II asmeninis sekretorius Stanislavas Dzivišas (Stanislaw Dziwisz) paskelbė nenorįs vykdyti paskutiniosios popiežiaus valios - sudeginti asmeninius jo laiškus ir užrašus. Nė vienas šių dokumentų nenusipelno ugnies, sakė jis, pažymėdamas, kad kiekvienas jų gali būti labai naudingas pontifiko paskelbimo palaimintuoju procesui. Iš viso komisijai teks peržiūrėti per 100 tūkst. Jono Pauliaus II parašytų puslapių.

Šaltinis: ELTA