Popiežius Benediktas XVI pirmojoje savo knygoje, išleistoje po rinkimų, tvirtina, kad katalikų Bažnyčia niekada nepritars įstatymams, leidžiantiems abortus, nes iš tikrųjų tai yra "mažos žmogžudystės".

     Knygoje "Benedikto Europa - kultūrų krizėje" apibendrinamos trys kardinolo Jozefo Racingerio (Joseph Ratzinger) kalbos, sakytos jam dar nebūnant popiežiumi - 1992-2005 metais. Tuomet jis vadovavo Vatikano departamentui, kuris rūpinosi doktrinos ortodoksiškumo išsaugojimu.

     Paskutinė aprašomoji kalba buvo sakyta balandžio 1 dieną, popiežiaus Jono Pauliaus II mirties išvakarėse, likus trims savaitėms iki Benedikto XVI išrinkimo.

     Knygą antradienį pristatė popiežiaus vikaras Romoje - kardinolas Kamilas Ruinis (Camillo Ruini) bei Italijos Senato pirmininkas Marčelas Pera (Marcello Pera).

     Jos pasirodymas išryškino prieš beveik dvi savaites Italijos katalikų pasiektą pergalę referendume - italai nepritarė, jog būtų sušvelninti griežti Italijos įstatymai, taikomi dirbtinio apvaisinimo ir embrionų tyrimo srityse.

     Viename knygos skyrių popiežius Benediktas XVI retoriškai klausia: ar neturėtų Bažnyčia pripažinti, jog abortai yra teisėti daugelyje valstybių. "Ar nevertėtų mums nusileisti faktui, jog kova pralaimėta, ir savo energiją skirti projektams, kuriems socialiai būtų labiau pritariama?" - klausia jis ir atsako, jog toks būtų tariamas ir veidmainingas sprendimas.

     "Pripažinti šventą žmogaus gyvybės prigimtį ir jos neliečiamumą, be jokių išimčių, nėra kokia nors mažytė problemėlė ar dalis pliuralizmo šiuolaikinėje visuomenėje, - rašo popiežius. - Nėra tokio dalyko kaip "maža žmogžudystė". Gerbti kiekvieną gyvybę yra esminė sąlyga bet kam, ką verta vadinti socialiniu gyvenimu".

     Kai kurie politikai nuogąstauja, kad šalyje daug galios turinti katalikų Bažnyčia gali pasinaudoti savo pergale, pasiekta referendume vaisingumo klausimais, ir imtis griauti abortų įstatymą.

     Kitame skyriuje popiežius piktinasi, kad Europos Sąjungos Konstitucijoje neminimos krikščioniškos Europos šaknys.

     Šv. Tėvo nepasitenkinimas šiuolaikine Europa prasiveržia įvairiose knygos dalyse. "Europa išvystė kultūrą, kuri išskiria Dievą iš visuomeninės sąžinės būdu, kurio žmonija ligi šiol nežinojo", - rašo popiežius Benediktas XVI.

     Apie 150 puslapių knyga, parašyta italų kalba, pavadinta prisiminus Šv. Benediktą, V-VI amžiaus vienuolį, kuris įsteigė Benediktinų ordiną ir rūpinosi Europos kultūra viduramžiais.

     Knygą išleido Vatikano leidykla kartu su kitais italų leidėjais, kurie buvo įsigiję teisę leisti J. Racingerio raštus, kai jis dar nebuvo popiežius.

Šaltinis: ELTA