Po praūžusių liūčių į šulinius galėjo patekti žmogaus sveikatai pavojingų medžiagų, todėl reikia būti labai budriems, perspėja higienistai.

"Šachtinių šulinių vandens kokybė yra nepastovi ir labai priklauso nuo to, ar neužteršta aplinka, ar teršalai nepateko tiesiog į šulinį, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Valerija Liutkevičienė.

VMVT kasmet ištiria 600-700 šachtinių šulinių, šiuos tyrimus finansuoja savivaldybės. Nors nėra paskaičiuota, bet manoma, kad iš viso šalyje yra apie 300 tūkst. šachtinių šulinių.

Šachtinių šulinių kokybė kelia susirūpinimą, nes atlikus tyrimus nustatyta, kad beveik kas antras šulinys yra užterštas mikrobine tarša, daugiau nei 30 procentų ištirtų šulinių vanduo užterštas chemine tarša - nitratais.

Šalyje beveik 1 mln. gyventojų, daugiausia gyvenančių kaimuose ar priemiesčiuose, maistui vartoja vandenį iš šachtinių šulinių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad virinant vandenį mikrobai žūna, tačiau, jei šachtinių šulinių vanduo užterštas chemine tarša, tai nei vandens virinimas, nei filtravimas buitiniais filtrais sveikatai pavojingų cheminių medžiagų iš vandens nepašalina, todėl gyventojams rekomenduoja išsitirti šachtinių šulinių vandenį.

ELTA