Rugsėjo 18 d. iš Baikonūro Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) į kosmosą pakilo laivo „Sojuz TMA-9“ įgula, kurioje yra ir pirmoji kosmoso turistė - Anousheh Ansari (Anušeh Ansari). Iš Irano kilusi amerikietė kosmose išbus 11 dienų, į Žemę ji grįš kartu su pagrindine TKS-13 įgula. 39 metų turistė skrydžiui ruošėsi apie pusmetį.

Gimusi Teherane, moteris iki 16 metų gyveno Irane, vėliau didžiąją laiko dalį leido JAV.  Anousheh Ansari yra įgijusi elektrotechnikės magistro laipsnį. Prieš startą kosmonautė-turistė kalbėjo, kad pagaliau įgyvendins savo seną svajonę. Orbitoje ji atliks keletą eksperimentų, susijusių su medicina, mikrobiologija, švietimu, mėgėjišku radijo ryšiu, taip pat kitus darbus.

Į laivo įgulos sudėtį Anousheh Ansari pateko paskutiniu momentu, kai medikai dėl sveikatos būklės į kosmosą neišleido  japono kosmoso turisto Daisuke Enomoto (Daisukė Enomoto).

Skrydžio metu kosmoso turistei draudžiama naudotis dekoratyvine kosmetika, tačiau jai bus leista dėvėti marškinėlius ir šortus.

Na, o svajonės įgyvendinimas Anousheh Ansari šeimai kainavo daugiau nei 20 milijonų dolerių!


Šaltinis: Kleo.ru