{mosimage}Sutrikus širdies veiklai (infarktas ar ritmo sutrikimai), savaitgaliais mirštama rečiau, o štai pirmadieniais, dieną, kai turime sugrįžti į darbą, mirtingumas išauga 15-20 kartų. Spėjama, jog pagrindinė priežastis – stresas, patiriamas dėl to, kad reikia sugrįžti į darbą, kad prieš akis - ilga sunki savaitė. Gali būti ir kitų priežasčių. Širdis sustoti gali dėl kai kurių hormonų poveikio (kortizolio ir pan.).

Kiek čia svarbus amžius? - Visai nesvarbus. Žinoma, pirmadieniais dažniau miršta žmonės, sulaukę daugiau nei 65 m., tačiau miršta ir jauni. „Pirmadienio dėsnis“ veikia tiek Europoje, tiek JAV, tiek Australijoje, bet ne Kinijoje. Kinai dėl širdies sutrikimų dažniau miršta šeštadieniais (bet tik tie, kurie turi šeimas ir darbų namuose). Tie, kas namuose nedirba, žymiai rečiau serga širdies kraujagyslių ligomis. Bent jau taip yra tolimuosiuose rytuose. Skirtumus tarp Europos ir Azijos galima aiškinti tradicijų ir nusistovėjusios laisvadienių tvarkos skirtumais.

Žinios apie tai, kad esame itin pažeidžiami pirmadieniais, ypač rytais, labai naudingos. Žinodami, kada rizikuojame maksimaliai, galime organizuoti savo darbo laiką taip, kad išvengtume pavojaus. Taip pat galime vartoti aspiriną ir vadinamuosius betablokatorius. Deja, vaistas nuo mirties pirmadienį kol kas neatrastas.

Šaltinis: Mignews.com.ua