Didžiausios Lietuvoje viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės "TNS Gallup" duomenimis, kovo 8-ąją minimos tarptautinės moters dienos niekada nešvenčia vos 13 proc. Lietuvos gyventojų.

Labai panašus požiūris į šią šventę vyrauja ir kaimyninėje Latvijoje - tik 12 proc. vietos gyventojų niekada nešvenčia Tarptautinės moters dienos, o net 64 proc. ją mini visada.

Net 39 proc. Lietuvos gyventojų ši šventė yra labai svarbi. Labiausiai šią dieną švenčia vilniečiai – net 53 proc. nurodė, kad tai daro visada, dar 30 proc. šią dieną mini kartais.

Požiūris į šventę pagal lytis skiriasi nedaug – kovo 8-osios niekada nemini 15,6 proc. vyrų ir 11,1 proc. moterų. Šią dieną visada švenčia 35,9 proc. vyrų ir 41,9 proc. moterų.

"Kovo 8-osios minėjimo tradicijos į Lietuvą atėjo gana seniai, tačiau šiandien ji priimtinesnė jaunimui. Galbūt senjorams ji nepriimtina dėl prastų prisiminimų apie visuotinį šventimą ir dirbtinius sveikinimus", - sako Edmundas Bražėnas, "TNS Gallup" marketingo direktorius.

Net 56 proc. 20-29 metų žmonių nurodo, kad ją švenčia nuolat, o vos 7,5 proc. to nedaro niekada. 60-74 metų grupėje pastoviai mininčių moters dieną – vos penktadalis, tačiau net 28 proc. nurodo, kad ši diena nėra šventė. Tai – aukščiausias rodiklis tarp visų amžiaus grupių.

Šaltinis: Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „TNS Gallup“