Lietuvoje paukščių gripas nenustatytas, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgdama į grėsmingą laukinių paukščių gripo plitimą Europoje, stiprina apsaugos priemones.

Europos Sąjungos teritorijoje plintantis paukščių gripas kelia didelį susirūpinimą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įveda sustiprintą 24 valandų per parą budėjimo režimą ir įpareigoja atsakingus asmenis stebėti paskirtas teritorijas.

"Siekiant operatyviai reaguoti į pranešimus dėl paukščių gripo įtarimo, ypač laukiniams paukščiams (gulbėms, antims, žąsims) teritorinėse valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose sudarytos 24 valandas per parą budinčios darbo grupės, kurios nedelsiant informuotų apie susidariusią situaciją kompetentingas tarnybas, priimtų sprendimus, duotų nurodymus ir imtųsi priemonių situacijai spręsti", - sakė P.Mačiulskis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas.

Laukinių paukščių gripo atvejus užfiksavus Vokietijoje Baltijos jūros Riūgeno saloje, Austrijoje Styria regione netoli Slovėnijos sienos, tarnyboje svarstoma galimybė nuo kovo 1 dienos įsakymu įpareigoti ūkininkus laikyti visus naminius paukščius uždarose patalpose.
"Šis draudimas yra viena iš paukščių gripo prevencinių priemonių ir patvirtintas Europos Sąjungos teisės aktais. Tikimės žmonių supratimo, siekiant apsisaugoti nuo galimo labai patogeniško paukščių gripo viruso H5N1 plitimo Lietuvos teritorijoje", - tvirtino P.Mačiulskis.

Dar praėjusiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgdama į galimą grėsmę, patvirtino neatidėliotinos veiklos planą. Taip pat suderino bendrus atsakingų institucijų veiksmus taikant prevencines ir likvidavimo priemones paukščių gripo protrūkio atveju.
"Nuo praėjusių metų bendradarbiaudami su Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybiniu visuomenės sveikatos centru, Ekstremalių sveikatai situacijų centru ir specialiosiomis tarnybomis suderinome veiksmus galimiems paukščių gripo ligos protrūkiams likviduoti. Institucijos paskyrė atsakingus asmenis, kurie įgalioti priimti sprendimus dėl neatidėliotinų priemonių", - sakė P.Mačiulskis.

Teritorinėse valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose surengti apsisaugojimo nuo paukščių gripo praktiniai mokymai, kuriuose dalyvavo ir specialiųjų tarnybų atstovai. Taip pat Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra sukaupusi būtinos įrangos ir dezinfekcinių medžiagų atsargas, apsaugos priemones, kurių prireiktų pasireiškus paukščių gripui, kai būtų naikinami paukščiai ir dezinfekuojama užkrėsta teritorija.

Jau nuo 2005 m. spalio mėnesio įvesta griežtesnė pasienio, paukščių laikymo ir pardavimo vietų veterinarinė kontrolė - uždrausta importuoti paukščius iš šalių, kuriose patvirtintas paukščių gripas.

Komercinių paukščių ūkių savininkai privalo nedelsiant informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą pastebėję, kad labai sumažėjo paukščių apetitas, dėslumas, padidėjo gaištamumas arba yra kitų susirgimo požymių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl paukščių gripo grėsmės įpareigojo paukštininkystės įmonių ir paukščių skerdyklų vadovus bei paukštynų savininkus priimti sprendimus, uždraudžiančius darbuotojams ir su jais bendrą ūkį turintiems šeimos nariams laikyti paukščius. Be to, Lietuvos paukštynai sustiprino savikontrolę, apribojo žmonių judėjimą. Lietuvoje paukščių gripas nenustatytas ir Lietuvoje parduodama paukštiena ir jos produktai yra saugūs vartoti.

Nacionalinė veterinarijos laboratorija nuolat atlieka paukščių gripo tyrimus. Per praėjusius metus laboratorijoje ištirta virš 900 paukščių gaišenų mėginių, šiemet - 65 mėginiai. Atlikus tyrimus paukščių gripas nenustatytas.

Pastaruoju metu Europoje laukinių paukščių gripas nustatomas gulbėms, tad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašo gyventojų pastebėjus laukinių paukščių, ypač gulbių, gaištamumą ar sergamumą nedelsiant pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokamu telefonu 8~ 800 404 03.

Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba