Dėl pastarųjų paukščių gripo protrūkių laukinių paukščių populiacijoje Rumunijoje, Turkijoje, Kroatijoje ir Rusijoje išlieka grėsmė, kad ši liga pasieks ir Europos Sąjungos (ES) šalis, tarp jų ir Lietuvą, tvirtina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pavojingą virusą pernešantys laukiniai paukščiai ir toliau išlieka potenciali rizikos grupė ES. Atlikta genetinė viruso analizė patvirtino, kad protrūkius Turkijoje, Rumunijoje, Kroatijoje ir Rusijoje sukėlė virusas, patekęs su sergančiais iš Azijos šalių į Europą migruojančiais paukščiais.

VMVT atlieka gyvūnų užkrečiamųjų ligų prevenciją ir kontrolę. Kaip ir kitose ES valstybėse, taip ir Lietuvoje paruošti neatidėliotinų priemonių planai, jei pasireikš paukščių gripas, surengti specialistų mokymai.

Įgyvendinant ES teisės aktus uždrausta į Lietuvą importuoti gyvus paukščius ir rizikos grupės produktus iš šalių, kurios kelia tiesioginę paukščių gripo grėsmę. Padidintas serologinių laukinių ir naminių paukščių tyrimų skaičius.

Lietuvoje jau daugelį metų atliekama nuolatinė stebėsena dėl paukščių gripo, paimami mėginiai ir tiriami Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje. Europos Komisijos sprendimu, skirtos papildomos lėšos 2005-2006 metams stebėsenai dėl paukščių gripo.

VMVT informavo paukščių augintojus, medžiotojus, aplinkos apsaugos specialistus apie priemones, kurių reikėtų imtis užkertant kelią šiam pavojingam virusui plisti. Svarbu laikyti naminius paukščius taip, kad jie neturėtų kontakto su laukiniais sparnuočiais, uždraustos naminių paukščių parodos, mugės, pasirodymai.

ELTA