Ar žinote, kad apelsinai, kuriuose esama daug vitaminų B, C ir A, gydo daugelį negalavimų?
Apelsinai tonizuoja organizmą, valo kraują, suteikia jėgų ir energijos, gerina apetitą. Ir tai dar ne viskas: jie saugo nuo dantenų ligų, vidurių užkietėjimo, virškinimo sutrikimų, mažakraujystės, silpnumo, nes šiuose vaisiuose gausu vitamino B. Mokslininkai-dietologai mano, kad apelsinų sudėtyje esama medžiagų, sugebančių atjauninti organizmą.


Apelsinuose yra daug kalio, todėl jie ypač naudingi sergantiems hipertonija, ateroskleroze, kepenų ligomis. Naudingi yra ne tik patys vaisiai, bet ir jų sultys. Šiose sultyse yra cukraus, citrinos rūgšties, organinių druskų ir glitimo.

Šiuolaikiniai medikai rekomenduoja žarnyno veiklos gerinimui ir vidurių užkietėjimo profilaktikai suvalgyti 1-2 vaisius arba išgerti stiklinę šviežių apelsinų sulčių iš ryto, dar  nieko nevalgius, ir vakare - prieš miegą.

Nuo seno apelsinų sultys buvo naudojamos ilgai negyjančių žaizdų bei opų gydymui, o jų žievelių nuoviras vandenyje (ypač dar neprisirpusių vaisių) buvo naudojamas kraujavimo stabdymui. 

Apelsinų sultys taip pat turi priešuždegiminių ir antialerginių savybių, neleidžia susidaryti trombams.
 
Neseniai tyrimais įrodyta, kad šviežių apelsinų sultys mažina cholesterino kiekį kraujyje. Net ir sudžiovintos apelsino žievelės kinų medicinoje naudojamos ne tik kosulio bei peršalimo simptomams gydyti, bet ir kovojant su piktybiniais krūties augliais.


Šaltinis: MIGnews.com.ua