Kadangi dabar labai “madinga” tikėti streso teorija, jog visos ligos atsiranda tik dėl jo, imta tyrinėti, kokį darbą reikėtų dirbti, ir kaip gyventi, kad išvengtume šios nelaimės. Jei paklaustume žmonių, kokia profesija jų nuomone yra pati kenksmingiausia ir sukelia daugiausia streso, atsakymų variantų būtų daugybė. Na, logiškai mąstant, pirmoje vietoje atsidurtų teisėsaugos pareigūnai, nes jų darbas tikrai susijęs su nuolatine nervine įtampa. Bet pasirodo, yra ir dar „pavojingesnių“ profesijų!

Bendradarbiaudami britai ir kanadiečiai mokslininkai psichologai atliko tyrimą. Jie sudarė „streso skalę“ maždaug 150 profesijų. Streso lygis buvo matuojamas remiantis įvairių specialybių žmonių sveikatos sutrikimų (širdies priepuoliai, alkoholizmas ir pan.) bei skyrybų jų šeimose, nelaimingų atsitikimų keliuose atvejų dažnumu. Mokslininkai stengėsi atsikratyti subjektyvumo, todėl pasirinko patikimus bei griežtus kriterijus.

Pirmojoje šios skalės vietoje atsidūrė šachtininkai (rizika - 8,3 balo), toliau eina policininkai (7,7 balo), statybininkai bei žurnalistai (7,5 balo).
Keisčiausia, kad po jų rikiuojasi aktoriai (7,2 balo), politikai bei visuomenės veikėjai (7 balai). Pakankamai aukštą rizikos rodiklį mokslininkai paaiškina taip: šie žmonės dirba publikai, o tai yra psichologiškai labai sunkus užsiėmimas.

Gydytojai „surinko“ 6,8 balus, transporto vairuotojai – 5,4 balo. Diplomatai ir ūkininkai – 4,8 balo.

Na, o pati ramiausia profesija pasirodo yra bibliotekų ir muziejų darbuotojų (2,8 balo).

Na, o Kanadoje pati sunkiausia – muzikanto profesija. Psichologai pastebėjo, kad muzikantus kamuoja nuolatinis skubėjimas, gastrolės, dirigentų diktatūra ir nesibaigiančios repeticijos.

Šaltinis: medafarm.ru