Žmonės neturėtų panikuoti dėl galimos paukščių gripo epidemijos, ramina specialistai ir politikai.

Pietryčių Azijoje nuo paukščių gripo jau mirė daugiau nei 60 žmonių, virusas pasiekė ir Europą. Ekspertai tikina, kad pasaulis vėluoja reaguoti į plintančią ligą, ir prognozuoja, jog pagrindinė pandemijos priežastis bus paukščių gripo atmaina, kurią žmogus gali lengvai perduoti kitam žmogui.

Nepaisant augančio susirūpinimo, Pasaulio sveikatos organizacijos generalinio direktoriaus padėjėja Margaret Čen (Margaret Chan) pareiškė, kad žmonės turėtų prisiminti, jog užsikrėsti paukščių gripu yra ganėtinai sudėtinga.

"Pandemija dar neprasidėjo, ir aš nenoriu, kad visuomenė be reikalo jaudintųsi", - teigė ji.

M. Čen ir Kanados pareigūnai teigė, kad žmonės turėtų įžvelgti aiškius skirtumus tarp paukščių gripo, sezoninio gripo ir pandemijos, kuri gali nusinešti dešimtis milijonų gyvybių, kaip tai įvyko su ispanišku gripu 1918-1919 metais.

"Mes imamės labai drastiškų veiksmų, kad sumažintume gripo plėtrą tarp paukščių ir gyvūnų", - teigė M. Čen konferencijoje Otavoje.

Yra aiškių ženklų, jog nesibaigiančios diskusijos apie galimą pandemiją pradeda nervinti žmones.

"Roche Canada" sustabdė vaisto "Tamiflu" pardavimus iki gripo sezono pradžios, nes labai išaugo šio vaisto paklausa. Kanados sveiktos apsaugos sistemos valdininkas tikino, kad nelogiška žmonėms kaupti "Tamiflu" atsargas, nes niekas nežino, kada prasidės pandemija.

Kanados ministras pirmininkas Polas Martinas (Paul Martin) teigė, jog kova su paukščių gripu pasaulyje gali būti sunki, jei nelaimės atveju vyriausybėms nepavyks užkirsti kelio masinei panikai.

"Vienas didžiausių mūsų iššūkių yra ryšiai su piliečiais. Išplitusi baimė ir neteisinga informacija gali labai lengvai virsti masine panika", - teigė jis.

"Tai sukomplikuotų mūsų bendrą reakciją į pandemiją ir pagilintų galimus neigiamus padarinius", - sakė ministras pirmininkas.

Otavos susitikime buvo rekomenduota stiprinti kovą su gripo plitimu ir suaktyvinti šios ligos vakcinos gamybos tyrimus bei sugriežtinti paveiktų regionų priežiūrą.

Meksikos sveikatos apsaugos ministras Julijus Frenkas (Julio Frenk) teigė, kad geriausias būdas užtikrinti, jog prasidėjus pandemijai nepritrūks medikamentų, yra šiuo metu perduoti reikiamas technologijas tokioms šalims kaip Meksika, Indija, Kinija ir Brazilija.

ELTA