Šiemet norinčių dalyvauti "Eurovizijoje" - kaip niekada daug. Pasibaigus nacionalinės atrankos dalyvių registracijai, paaiškėjo siekiančių pakliūti į tarptautinį dainų konkursą skaičius: jų šiemet net 72.

Tarp atsiuntusių kūrinius - tokie scenos veteranai, kaip Andrius Mamontovas su projektu "LT United", kuriame groja ir "bixas" Saulius Urbonavičius bei "skampas" Viktoras Diawara. Taip pat paraišką pateikė Egidijus Sipavičius, Edmundas Kučinskas, Inculto, Alanas Chošnau, Amberlife, Aliukai.

Tarp labiausiai užsispyrusiųjų - "B'Avarija", "Saulės kliošas", Rūta Lukoševičiūtė, "N.E.O.", Mantas, "Bugs Band" ir "Road Band". Jie nacionalinėje "Eurovizijoje" dalyvaus trečiąjį, ketvirtąjį arba net penktąjį kartą.

Atstovauti Lietuvai norėtų ir Argentinoje gimęs, bet Vilniaus scenoje jau gerai žinomas Eduardas Gimenezas, dainuosiantis ispaniškai. Visų kitų dainų tekstai - lietuvių arba anglų kalbomis.

Norą dalyvauti Lietuvos nacionalinėje atrankoje pareiškė ir užsienio kompozitoriai. Vienas tokių - jau trečiąjį kartą laimę Lietuvoje bandantis portugalas Carlosas Coehlo'as, kurio kūrinius ankstesnėse atrankose atliko Rasa Kaušiūtė ir Aistė Pilvelytė. Šiemet jis, kaip ir kai kurie kiti užsienio kompozitoriai, savo dainų atlikėjų iš Lietuvos dar nėra pasirinkę.

Nacionalinės "Eurovizijos" konkurso taisyklės numato, kad dainos atlikėjas turi būti Lietuvoje gyvenantis asmuo. Norintiems atlikti jau turimas užsienio kompozitorių dainas Lietuvos radijas ir televizija skelbia papildomą atranką. Paraiškos bus priimamos iki gruodžio 22 dienos.

Iš gautųjų 72 pretendentų labiausiai žinomi, scenoje įsitvirtinę vardai į pusfinalį patenka automatiškai. Kitiems bus pasiūlyta pasitobulinti "Eurovizijos studijoje". Kam atsivers jos durys, o kas keliauja tiesiai į nacionalinį pusfinalį, spręs autoritetinga komisija, kurią sudarys žinomi Lietuvos popmuzikos prodiuseriai, Muzikos akademijos dėstytojai, kompozitoriai, muzikos kritikai ir žurnalistai.

ELTA