Neįprastai šiltą viduržiemį pradėjus dygti grybams ir pražydus pirmosioms žibutėms, iš po miško paklotės pradėjo lįsti erkės.

"Nors šiuo metu pavojus užsikrėsti erkių platinamomis ligomis menkas, negalima teigti, kad nėra tikimybės pasigauti Laimo ligą ar erkinį encefalitą", - Eltai teigė Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro entomologė Milda Žigutienė.

Medikai neprognozuoja masinio erkių aktyvumo, tačiau kad viena kita erkė gali būti aktyvi, neabejoja. Užkrečiamas ligas platinantys gyviai suaktyvėja tada, kai dirvožemio temperatūra pakyla iki 5 laipsnių šilumos.

Paprastai prie klimato pokyčių ir saulės aktyvumo prisitaikiusios erkės nurimsta rudens pabaigoje. Užsnigus jos sulenda žiemoti po miško paklote ir laukia pavasario.

Pasak medikų, kol kas žmonės dėl erkės įkandimų į juos nesikreipia, tik skambina ir teiraujasi, ar gali būti taip, kad gyviai pabudo iš žiemos miego.

M. Žigutienės teigimu, viduržiemį pasigavus erkę pavojus užsikrėsti Laimo liga ar erkiniu encefalitu yra toks pat, kaip pavasarį, vasarą ar rudenį. Skirtumas tas, kad vasarą žmonės vaikšto lengvai apsirengę, o šiuo metu erkėms kur kas sunkiau pasiekti savo tikslą - įsisiurbti į drabužiais nepridengtą vietą.

ELTA