Pailginto darbo laiko grupės, kuriose tėvai gali savo mažamečius vaikus palikti ilgiau nei įprastai, turėtų veikti kiekviename Lietuvos lopšelyje-darželyje. Šį ir kitus pasiūlymus galima buvo išgirsti 2006 m. gruodžio 7 d. Vilniaus rajono Pagirių darželyje „Pelėdžiukas“ vykusių atvirų durų dienos metu. Šiame darželyje jau metus vykdomas projektas „FORWARD! Šeima ir darbas – suderinami” ir jame veikia eksperimentinė vaikų priežiūros grupė, kurios darbo laikas – visą parą nuo pirmadienio iki penktadienio.


Šioje grupėje mažylius paliekantys tėvai džiaugiasi galimybe derinti darbo laiką ir mažamečių vaikų priežiūrą. Tėvams, dirbantiems toli nuo savo gyvenamosios vietos ar pamaininį darbą, yra galimybė šiame darželyje palikti vaikus ilgiau nei įprastai, o esant būtinybei – ir nakčiai.
Pailginto darbo laiko grupės darželiuose padeda tėvams spręsti darbo ir vaikų priežiūros problemas. Projekto organizatoriai stengiasi, kad vaikučiai, pasiliekantys tokiose grupėse, nesijaustų pamiršti savo tėvų.

Šeimos, pageidaujančios palikti savo vaikus pailginto darbo laiko grupėse turi pereiti gana griežtus atrankos kriterijus. Kad tėvai neturėtų galimybės piktnaudžiauti galimybe vaikus palikti ilgesniam laikui, iš jų prašoma pateikti pažymas iš darboviečių dėl pamaininio ar slenkančio grafiko darbo laiko. „Tikimės, kad gera praktika darželyje „Pelėdžiukas“ parodys gerą pavyzdį ir kitiems vaikų darželiams ir stengsimės, kad prie šios iniciatyvos prisijungtų kuo daugiau Lietuvos lopšelių-darželių“, - kalbėjo projekto  „FORWARD! Šeima ir darbas – suderinami” vadovė Jūratė Šeduikienė. „Kol kas daugelis darželių, kuriuos bandėme kalbinti dalyvauti šiame projekte, susiduria su vaikų, liekančių prailginto darbo laiko grupėse, maitinimo problemomis. Todėl šią iniciatyvą turėtų palaikyti ne tik pačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, bet ir valstybinės institucijos, atsakingos už tokių įstaigų veiklos reglamentavimą ir finansavimą“, - pabrėžė J.Šeduikienė.


Atvirų durų darželyje „Pelėdžiukas“ metu Vilniaus rajono savivaldybės atstovai kalbėjo apie artimiausius planus ir kitose rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigose steigti pailginto darbo laiko grupes. Diskusijose dalyvavę Lietuvos Respublikos Švietimo ministerijos atstovai pritarė idejai, kad ikimokyklinio ugdymo paslaugos turi tenkinti visuomenės poreikius ir kalbejo apie būtinybę teikti kompleksinę pagalbą šeimai.
Šiuo metu darželyje „Pelėdžiukas“ eksperimentinę pailginto darbo laiko grupę lanko 22 vaikučiai nuo 2.5 iki 6 metų, kurių tevėliams darbo grafikas nesutampa su įprastiniu darželio darbo laiku. Projekte dalyvaujančioms šeimoms taip pat teikiamos socialinio darbuotojo, psichologo ir teisininko paslaugos, suteikiama galimybė tobulinti profesinę kvalifikaciją.


Daugiau informacijos apie projektą „FORWARD! Šeima ir darbas – suderinami“ galite rasti tinklalapyje http://www.seimairdarbas.lt/


Projektą „FORWARD! Šeima ir darbas – suderinami“ įgyvendina bendrija, kurios nariai – Moterų informacijos centras, Vilniaus miesto savivaldybės administracija, Vilniaus universitetas, Vilniaus miesto motinos ir vaiko pensionas, Socialinių darbuotojų rengimo centras, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Vilniaus miesto lopšeliai-darželiai „Kurpaitė“ ir „Mažylis“ bei Vilniaus rajono Pagirių darželis „Pelėdžiukas“. Projektą remia Lietuvos Respublika, jį iš dalies finansuoja Europos Sąjunga.


Projektas „FORWARD! Šeima ir darbas – suderinami“