Stokholmo universiteto mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kaip pats organizmas galėtų savo jėgomis susidoroti su antsvoriu. Pasirodo, jaunos žmogaus ląstelės iš anksto “žino”, į kokios rūšies riebalinį sluoksnį jos pavirs: kaupiančius riebalus ruduosius adipocitus (riebalinės ląstelės), atsakingas už riebalų deginimą ląsteles ar baltąsias, kurios kaupiasi aplink visą taliją sluoksniais.

Klausimas: ar gali ląstelės, iš kurių susidaro riebalinis audinys, vystytis skirtingomis kryptimis – virsti rudosiomis, ar baltosiomis, ar vis dėlto jos yra nuo pat pradžių užprogramuotos? Pagaliau mokslininkai rado atsakymą.

Rezultatai buvo netikėti net ir patiems tyrėjams, kurie įtarė, jog ląstelės yra skirtingos nuo pat pradžių. Tyrimo metu aiškiai pademonstruota, kaip visiškai jaunos žmogaus ląstelės, turėjusios virsti rudosiomis riebalinėmis ląstelėmis, įgijo raumenų ląstelių charakteristikas. Tyrimas parodė, kad rudosios ląstelės turi ypatybę – gebėjimą naudoti energiją. Mokslininkai tikisi paveikti šį potencialą riebalų deginimui. Šis atradimas rodo, kad jaunas ląsteles įmanoma paveikti taip, kad šios vienaip ar kitaip vystytųsi. Žmogaus organizme yra „miegančių“ rudųjų riebalinių ląstelių, kurias po specialios stimuliacijos galima priversti dirbti.

Šaltinis: Kleo.ru