Nutukimo mažinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo problemoms bei galimiems jų sprendimo būdams skirta Trakuose vykusi Sveikatos apsaugos ministerijos ir Respublikinio mitybos centro prie SAM organizuota konferencija. Renginio dalyviai – valstybinių ir visuomeninių institucijų bei organizacijų, kurių veikla yra susijusi su visuomenės sveikatos ir vartotojų teisių apsauga, atstovai – aptarė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Europos Sąjungos, Lietuvos sveikatos politikos aktualijas sveikos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo srityje.

Atidarydamas konferenciją ,,Nutukimo mažinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo problemos Lietuvoje ir galimi jų sprendimo būdai" bei sveikindamas jos dalyvius – mokslininkus, visuomenės sveikatos, švietimo ir mokslo, aplinkos, kūno kultūros ir sporto, maisto pramonės, prekybos specialistus, sveikos gyvensenos puoselėtojus bei entuziastus, – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sekretorius Romualdas Sabaliauskas kvietė vienyti visų valstybės sektorių pastangas, siekiant efektyviai spręsti vieną aktualiausių šiuolaikinės visuomenės sveikatos problemų.

"Pavojų ne tik Lietuvos, bet Europos bei viso pasaulio gyventojų sveikatai keliančios viršsvorio ir nutukimo problemos yra glaudžiai susijusios su gyvenimo būdu", – teigė sekretorius. "Netaisyklinga mityba, XXI amžiaus gyvenimo tempas, verčiantis daug laiko praleisti prie kompiuterio, rašomojo stalo, automobilio vairo, yra pagrindinės rimtų sveikatos sutrikimų priežastys, kurios dažniausiai priskiriamos ne visuomenės, o asmens problemoms. Turime tvirtai apsispręsti, kaip reikia maitintis, dirbti, ilsėtis, kad išsaugotume savo ir ateinančių kartų sveikatą. Tai įmanoma pasiekti tik mūsų visų asmeninėmis ir bendromis pastangomis", – pabrėžė R. Sabaliauskas.

Konferencijos metu Respublikinio mitybos centro prie SAM atstovia pristatė Lietuvoje sėkmingai vykdomą nutukimo mažinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo veiklą, įgyvendinant Valstybinę maisto ir mitybos strategiją ir jos įgyvendinimo priemonių 2003 – 2010 metų planą. Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas konferencijos dalyvius supažindino su ES Žaliosios knygos ir PSO politikos sveikatos mitybos, fizinio aktyvumo skatinimo bei lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos aktualijomis. Didelio dėmesio susilaukė Kauno medicinos universiteto atlikta epidemiologinės nutukimo situacijos Lietuvoje analizė. Kūno kultūros ir sporto departamentas apžvelgė fizinio aktyvumo skatinimui skirtas programas. Švietimo ir mokslo ministerija akcentavo nutukimo mažinimo bei fizinio aktyvumo skatinimo galimybių ugdymo įstaigose plėtrą.

Po konstruktyvių diskusijų konferencijoje vieningai pritarta rezoliucijos, kiekvienam valstybės ir visuomenės gyvenimo sektoriui siūlančios konkrečios sveikatos stiprinimo veiklos gaires, projektui. Pasak rezoliuciją pristačiusio SAM Visuomenės sveikatos departamento direktoriaus Audriaus Ščeponavičiaus, svarbiausia – įtvirtinti nutukimo mažinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo strategijos svarbą valstybės bei savivaldybių politikoje. "Mūsų visų laukia rimti uždaviniai, – teigė A. Ščeponavičius. – Reikšdami susirūpinimą nesveikais žmonių maitinimosi ir gyvenimo būdo įpročiais bei su tuo susijusių ligų plitimu, siekdami išsaugoti visuomenės sveikatą, siūlome nutukimo, nesveikos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo problemų sprendimą pripažinti prioritetinėmis visuomenės sveikatos apsaugos stiprinimo sritimis. Svarbu gerinti visuomenės sveikatos stebėseną, atitinkamomis politinėmis priemonėmis užtikrinti pasirengimą reaguoti į sveikatos grėsmes, tobulinti visuomenės sveikatos priežiūros vadybą, didinti visuomenės informuotumą."

Visame pasaulyje pripažinta, kad nesveika mityba ir fiziškai neaktyvus gyvenimo būdas didina riziką susirgti širdies-kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, cukriniu diabetu. Kas antras žmogus Europoje turi viršsvorio problemų, JAV nuo nesveikos mitybos ir netinkamo gyvenimo būdo kenčia daugiau nei 60 proc. gyventojų. Pagal Lietuvoje suaugusių gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenis, 17,7 proc. vyrų ir 19,5 proc. moterų yra nutukę, o viršsvorį turi 45,3 proc. vyrų ir 34,9 proc. moterų. Epidemiologinė nutukimo situacija tarp vaikų taip pat nėra džiuginanti.

Fizinis aktyvumas, padedantis gerinti žmogaus sveikatą ir fizinę formą, mažinantis riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, dar nepakankami vertinamas pasaulyje. PSO rekomenduoja kasdien mažiausiai valandą skirti fiziškai aktyviai veiklai. Tačiau, kaip rodo Lietuvoje atliekami tyrimai, daugiau nei pusė šalies gyventojų laisvalaikiu skaito, žiūri televizorių ar renkasi kitas pasyvaus poilsio formas.

Šaltinis: sam.lt