{mosimage}Grupė prancūzų mokslininkų, vadovaujami Ricardo Carbajal iš Hospital d'Enfants Armand Trouseau Paryžiuje, įrodė, kad opioidų grupės nuskausminamieji preparatai, naudoti neišnešiotiems naujagimiams nuskausminimui, praktiškai neveikia skausmo. Taip nutinka dėl to, kad tokių kūdikių nervų sistema pakankamai neišsivysčiusi, kad reaguotų taip, kaip tai veikia suaugusius.

     Paprastai vaikui, gimusiam 3 ar net 4 mėn. aksčiau nustatyto termino, reikia intensyvios terapijos. Per tą laiką, kol kūdikiai būna ligoninėje, jie patiria apie 100-400 procedūrų. Skausmas, kurį jaučia neišnešiotas kūdikis, gali neigiamai paveikti jo sveikatą ateityje.
Buvo tirti 42 neišnešioti kūdikiai, pagal jų kraujo tyrimus buvo sprendžiama, koks yra nuskausminamųjų efekto lygis po to, kai suleidžiamas morfino preparatas. Rezultatų analizė parodė, kad morfinas neatlieka savo nuskausminimo funkcijos ir  neigiamai veikia vaiko organizmą.
     Edinburgo universiteto gydytojas neonatologas Gopi Menon pastebi, jog morfinas naudotinas tik rimtose chirurginėse operacijose, kitais skausmo atvejais jis neefektyvus.
     Ši anestezijos naujagimiams sritis praktiškai neištyrinėta, mokslininkai teigia, kad reikia pereiti nuo beprasmiško nuskausminimo prie nemedikamentinių skausmo malšinimo būdų.
     Anksčiau buvo įrodyta, kad  ir steroidinių hormonų vartojimas neišnešiotų, sunkiai kvėpuojančių naujagimių gydymui, vėliau neigiamai atsiliepia jų sveikatai, fiziniam ir psichiniam vystymuisi.

 
Šaltinis: mednovosti.ru