Nuo kovo 1 dienos vaistinės neturės teisės prekiauti vaistiniais preparatais ir medicininės paskirties produktais, ant kurių pakuočių - nelietuviški užrašai.

Kaip Eltai sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininko pavaduotojas Rimas Jankūnas, reikalavimas informaciją apie vaistą pateikti šalies valstybine kalba galioja visoms Europos Sąjungos šalims.

Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą, terminas išparduoti nereceptinius vaistus pakuotėmis su nelietuviškais užrašais turėjo baigtis antroje 2001 metų pusėje, o receptinius - 2003 metais. Tačiau, farmacininkų pageidavimu, jis buvo pratęstas, o kai kurie vaistai su nelietuviškais užrašais pardavinėjami pagal atskirai išduodamus leidimus.

Pasak R. Jankūno, galutinis vaistinių preparatų ir medicininės paskirties produktų pakuočių nelietuvių kalba išpardavimo terminas baigsis vasario 28 dieną.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, Lietuvos vaistinių preparatų registre yra apie 4,4 tūkst. medikamentų.

Be jų, Lietuvoje gali būti parduodama dar keli šimtai vaistų, įregistruotų Europos Komisijos. Jie skirti sunkioms ar gyvybei pavojingoms ligoms gydyti, kuriomis Europos Bendrijoje serga ne daugiau kaip 5 ligoniai iš 10 tūkst. žmonių.

Retiesiems vaistams reikalavimas ant pakuotės rašyti informaciją lietuvių kalba nebus taikomas.

ELTA