Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudaryta specialistų darbo grupė parengė ir vasario 21 dieną paskelbs būsimo Kazokiškių sąvartyno poveikio sveikatai tyrimo rezultatus.

Pasak SAM sekretoriaus Romualdo Sabaliausko, tokios ekspertų išvados pirmiausiai bus pateiktos Seimo Sveikatos apsaugos komitetui, su jomis galės susipažinti ir visuomenė. Tačiau pareigūnas kol kas nepanoro atskleisti konkrečių šios darbo grupės ekspertizės rezultatų.

Naująjį sąvartyną Kazokiškėse planuojama pradėti statyti jau po pusmečio.

Pasak Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus Jurijaus Valiūno, 2006 metų pabaigoje-2007 metų pradžioje pradėjus eksploatuoti regioninį Kazokiškių sąvartyną, Vilniaus apskrityje bus uždaryti visi šiuo metu veikiantys, Europos Sąjungos (ES) reikalavimų neatitinkantys sąvartynai - tarp jų ir iki šiol didžiausias, veikiantis Kariotiškėse.

Kazokiškių sąvartyne bus įrengtas nelaidus dugnas, kad susidarę teršalai nepatektų į žemės gelmes. Šis sąvartynas įsikurs buvusiame smėlio ir žvyro karjere, jis bus suskirstytas į kelias sekcijas. Pirmoji bus baigta eksploatuoti po 5-6 metų, tada sąvartynas plėsis toliau - dėl to ketinama iškirsti ir dalį šalia esančio miško.

Beje, dėl šio sąvartyno praėjusią vasarą kilo smarkios diskusijos, ar tikslinga statyti sąvartyną netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato. Nuo sąvartyno iki artimiausio gyvenamojo namo - tik pusė kilometro. Sąvartynui įrengti numatytas sklypas yra už 1,7 km nuo Zelvos ežero, o už 1,6 km teka Cielgio upelis. Sąvartyno sklypas yra Neries baseine.

Preliminariais duomenimis, maždaug 20 metų veiksiančiame Kazokiškių sąvartyne bus sukaupta maždaug 7 mln. tonų šiukšlių. Šiuo metu Kazokiškių sąvartyno projektinei ir techninei dokumentacijai parengti yra išleista apie 3,6 mln. litų.Viso projekto vertė - maždaug 21 mln. litų.

ELTA