Nevaisingas poras nemokamai konsultuos žymus pagalbinio apvaisinimo specialistas iš Danijos profesorius Svend Lindenberg. Kauno klinikos "Motina ir vaikas" pagalbinio apvaisinimo centre NORDICA tie, kuriems nepasisekė dvi ar daugiau apvaisinimo procedūrų, registruojami iki rugsėjo 1 dienos.

     "Akciją pradėjome birželį, kuris Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, buvo paskelbtas Nevaisingų porų mėnesiu. Registraciją nemokamoms pasaulinio garso specialisto konsultacijoms nusprendėme pratęsti iki rugsėjo 1 dienos", - sako klinikos vadovė, gydytoja Eglė Steponavičienė.

     Kreipkitės į klinikos "Motina ir vaikas" pagalbinio apvaisinimo centrą NORDICA Kaune, Savanorių pr. 245 arba skambinkite telefonu (8-37) 79 29 95.

     Pagalbinio apvaisinimo pradininkei Lietuvoje, klinikai "Motina ir vaikas" įsijungus į tarptautinį pagalbinio apvaisinimo klinikų tinklą NORDICA, kauniečiai akušeriai - ginekologai rotacijos principu dirba NORDICA klinikose užsienyje, stažuojasi pasauliniuose specialistų rengimo centruose, mokymo bazėse bei universitetų klinikose, o į Kauną atvyksta specialistai iš kitų šalių. Rugsėjį Lietuvoje poras konsultuosiantis profesorius Svend Lindenberg - pagalbinio apvaisinimo pradininkas Skandinavijos šalyse, turintis 25 metų patirtį, tarptautinio pagalbinio apvaisinimo tinklo NORDICA ir Žmogaus Reprodukcijos instituto vadovas.

     Lietuvių tautai nykstant, šalia padidėjusios imigracijos pagrindine problema Lietuvoje lieka vis mažėjantis gimstamumas. Dėl jo natūralusis gyventojų prieaugis yra neigiamas jau septynerius metus. Viena pagrindinių mažėjančio gimstamumo priežasčių - nevaisingos šeimos. Manoma, kad Lietuvoje jų yra 15 - 20 proc. Tai reiškia, kad kas penkta šešta pora yra nevaisinga. Šis skaičius katastrofiškai auga. 50 - 100 tūkstančių nevaisingų porų būrį kasmet papildo dar 2 tūkstančiai tokių ligonių.

     Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo 2 iki 10 proc. porų pasaulyje negali turėti vaiko, o dar 10 - 25 proc. patiria antrinį nevaisingumą - t. y. negali pastoti pakartotinai. Normaliai visuomenės reprodukcijai būtina, kad tūkstančiui gyventojų gimtų ne mažiau 15 kūdikių per metus. Lietuvoje 2000 metais šis rodiklis siekė tik 9,2 ir toliau kasmet mažėja.

     Tokiose šalyse kaip Danija, Norvegija, Airija, Islandija, Izraelis ir kt. Gimstamumas yra didesnis, tačiau šios šalys dar kovoja už gimstamumo rodiklių padidėjimą, visais įmanomais būdais skatina vaikų gimstamumą: už kiekvieną gimusį vaiką šeimai mokamos pašalpos, įteisinus dirbtinio apvaisinimo procedūras, visiškai (Izraelis, Norvegija) ar iš dalies apmoka procedūrų, gydytojų paslaugų bei vaistų kainas. Lietuvoje pagalbinio apvaisinimo procedūros ar vaistai nekompensuojami.

Šaltinis: "Motina ir vaikas" pagalbinio apvaisinimo centras