Nors vaiko vystymasi labiausiai veikia genai ir auklėjimas, reikšmės turi ir besilaukiančios motinos būsena. Vivette Glover vadovaujama mokslininkų grupė iš Londono Karališkojo koledžo tyrė 123 moterų laukimosi sąlygas bei vertino jų vaikų vystymasi iki 18 mėnesių. Dažniausios moterų streso priežastys nėštumo metu buvo nerimas ir nesutarimai su partneriu.

Ankstesnių tyrimų metu jau buvo įrodyta, kad besilaukiančios mamos išgyventas stresas gali sukelti vaiko elgesio, emocinių sutrikimų, nerimą; jis taip pat paveikia vaiko smegenų vystymasi.

Vivette Glover pastebėjo šiokių tokių skirtumų ir vaikų protinių gebėjimų raidoje: tų mamų, kurios išgyveno stresą nėštumo metu, vaikų protinis vystymasis buvo kiek lėtesnis, nei tų vaikų, kurių mamos streso nepatyrė.

Kol kas iškelta tik hipotezė, kad stresas vaisių paveikia per hormoną kortizolį, kurio žymiai padaugėja motinos kraujyje bei vaisių supančiame amniotiniame skystyje.  Mokslininkai pabrėžia, kad stresas nebūtinai paveikia vaiko vystymasi, nes dauguma vaikų vystosi normaliai, bet jis padidina riziką.


Šaltinis:  Reuters Health