JAV atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad saikingas stresas nėštumo metu nekenkia vaisiaus vystymuisi, o vėlyvuoju vystymosi periodu net naudingas! Apklausoje dalyvavę 137 nėščios moterys pasakojo apie savo būseną ir patirtą įtampą 24-32 nėštumo savaitėmis. Pastebėta: kuo daugiau streso patyrė mamytės, tuo jų kūdikiai  vystėsi greičiau per pirmuosius 2 gyvenimo metus.

Ankstesnių tyrimų rezultatai rodė, jog didelė nėščiosios patirta įtampa gali pristabdyti vaisiaus vystymąsi, gali atsirasti įgimtų defektų ar vėliau pasireikšti elgesio sutrikimai, emocinė disfunkcija. Tačiau pastarasis tyrimas paneigė ankstesnes mokslininkų išvadas.

Aiškindami šį fenomeną, mokslininkai pateikia keletą versijų: streso metu išsiskiria hormono kortizolio, kuris neigiamai veikia moters savijautą, tačiau jo labai reikia efektyviam vaisiaus organų vystymuisi. Galima ir socialinės sferos versija: stresą paprastai išgyvena išsilavinusios, dirbančios nėštukės. Susilaukę mažylių, juos augina ir ugdo. Jų pastangos ir reikalavimai vaikui labai teigiamai veikia mažylių vystymąsi. Be to, tokios moterys paprastai sugeba kontroliuoti savo emocinę būseną, šią patirtį perduodamos ir savo atžaloms.

Mokslininkų teigimu, nėščioms moterims streso reiktų vengti ne dėl būsimo kūdikio, o dėl savo pačių sveikatos.

Šaltinis: Stress may be good for the unborn – BBC News