Vakar (2006 05 05) į savo ketvirtąją kelionę per Lietuvą išvyko sveikatinimo projekto "Nedelsk" rožinis autobusėlis su gydytojų onkologų ir savanorių komanda. Pirmasis miestelis, kur autobusėlis apsilankys – Beižionys, Elektrėnų rajone. Per ketvirtąją kelionę planuojama patikrinti bei išmokyti savityros daugiau nei 5000 moterų. Šių metų kelionė bus baigta liepos 10 dieną.

Šiais metais medikų priimamuoju tapo Fiat Ducato autobusėlis iš salono "Autobrava", jį specialiai projekto reikmėms pritaikė bendrovė "Altas". Jau ketvirtus metus autobusėlis rieda Lietuvos keliais varomas "Statoil" degalais, medikai dirba su bendrovės "Limeta" suteikta medicinine įranga. Autobusėlis rožiniu virto bendrovių 3M ir ŽVK dėka, o keliaujanti komanda apdrausta "Baltijos garante". Iki šiol projektas nebuvo remtas valstybės ar fondų lėšomis.

Per trejus metus "Nedelsk" komanda apsilankė daugiau nei 100 miestų ir miestelių. Autobusėlyje patikrinta daugiau nei 18 000 moterų ir net 202 iš jų rasta krūties vėžio ženklų.

Projekto "Nedelsk" iniciatorė - Agnė Zuokienė.

----------------------

Mažiausiai 5000 moterų Lietuvoje šiuo metu nešioja savyje tiksinčią bombą – krūties vėžį, tačiau to pačios nežino. Krūties vėžys - apgaulinga liga, nes moteris nejaučia skausmo.

Krūties vėžiu paženklinama kas aštunta moteris JAV ir kas devinta Europoje. Tai dažniausia moterų onkologinė liga, tačiau tik viena iš nedaugelio, kuri ilgus metus siunčia matomus signalus. Tai pasikeitusi krūties forma, įdubęs ar susitraukęs spenelis, iš jo tekantis skystis, krūties odos struktūros ar spalvos pasikeitimai, įtartini mazgeliai ar sustandėjimai krūtyse ir pažastyse. Pastebėjusi tokius ženklus, moteris turėtų nedelsdama kreiptis į bendrosios praktikos gydytoją, ginekologą, mamologą ar onkologą. Laiku diagnozavus ligą, pasveiksta 9 iš 10 moterų.

Daugiau informacijos nemokama "Nedelsk" telefono linija 8 800 20 250.

Šaltinis: Projekto "Nedelsk" informacija