Nepilnamečiams vaikams, vykstantiems į užsienį be tėvų arba tik su vienu iš tėvų, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punktuose ir toliau būtina pateikti raštišką ir notaro patvirtintą tėvų sutikimą išvykti. Tokia tvarka būtina norint apsaugoti vaikus nuo neteisėto išvežimo į užsienį.

"Pastaraisiais metais vis dažnėjant lietuvių išvykoms į užsienį dar pasitaiko atvejų, kai kelionę dėl nesutvarkytų dokumentų tenka baigti prie sienos", - sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentė Daiva Lukoševičiūtė. Pasak jos, nors ši procedūra užtrunka neilgai, apsilankymo pas notarą nereikėtų atidėti paskutinei dienai.

Jei su abejais tėvais gyvenantis vaikas į užsienį vyksta be jų, pasienio pareigūnams reikia pateikti ir tėvo, ir motinos pasirašytą bei notaro patvirtintą sutikimą. Sutikime taip pat reikės nurodyti vaiką lydėti įgaliotą asmenį, jo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų duomenis, sutikimo galiojimo laiką. Jei vaikas į užsienį vyksta su tėvu arba motina, sutikimą turės pasirašyti kartu nevažiuojantis artimasis.

Jei vaiko tėvai išsiskyrę, antrojo iš tėvų sutikimo nereikia, kai į užsienį vykstama su motina arba tėvu, su kuriuo teismas yra nustatęs vaiko gyvenamąją vietą. Pasieniečiams reikės pateikti teismo sprendimo kopiją. Jei teismas tokio sprendimo nėra priėmęs, jį gali atstoti savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos raštas, kuriuo patvirtinama, kad vaikas daugiausia gyvena kartu su juo vykstančiu tėvu ar motina. Vieno iš tėvų sutikimo nereikia, jei jis miręs, dingęs, neveiksnus, duomenys apie jį neįrašyti į vaiko gimimo įrašą. Tuomet reikės šiuos faktus paliudijančių dokumentų ir kopijų.

Jei vieno iš tėvų sutikimo reikia, tačiau jo negalima gauti dėl objektyvių priežasčių arba jis neduodamas be pagrindo, sutikimą išleisti vaiką išduoda savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Visais atvejais šios tarnybos rašte turi būti nurodytas jo galiojimo terminas.

Pagal Teisingumo ministerijos nustatytus įkainius, tėvų sutikimo rengimas ir tvirtinimas notaro parašu kainuoja 6 litus


Ryšių su visuomene kompanija "Publicum"