Nemokamą maitinimą bendrojo lavinimo mokyklose šiemet gaus apie 23 proc. iš maždaug pusės milijono moksleivių. Vieno vaiko pietums bus skirta iki 3 litų.

Ankstesniais metais nemokamą maitinimą valstybė parūpindavo vidutiniškai 26-27 proc. socialiai remtinų bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių, ketvirtadienį interviu "Lietuvos radijui" sakė Socialinių reikalų ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Iš viso valstybė šiemet skyrė 61 mln. litų bendrojo lavinimo mokyklose besimokančių vaikų, kurių tėvai gauna mažesnes pajamas, maitinimui.

"Šios lėšos turi būti naudojamos tik maistui, o ne administravimui. Dalis savivaldybių, už ką aš joms esu dėkinga, prisideda ir pačios - finansuoja administravimą - virtuvės įranga, virėjai, indai ir taip toliau. Tačiau kita dalis nuėjo žiauroku keliu - išnuomavo virtuves įvairioms pelno siekiančioms bendrovėms, nė litu neprisidėjo prie to, ir išėjo taip, kad dalis pinigų, kurie skirti socialiai remtiniems vaikams maitinti, paimama ir atiduodama tai pelno siekiančiai įmonei", - kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Ji teigė, jog ministerija šiuo metu rengia naują įstatymą, "kad tokia ydinga praktika būtų panaikinta".

Skaičiuojama, jog moksleivių maitinimo administravimui papildomai reikėtų apie 15 mln. litų valstybės arba savivaldybių lėšų.

ELTA