Nors kūdikiai ir nesugeba kalbėti, pasak mokslininkų, jie pradeda kaupti kalbėjimo įgūdžių patirtį dar iki gimimo, įsimindami iš išorės atsklindančius ir vaisiaus vandenų prislopintus garsus. Iškart po gimimo žindomi kūdikiai jau sugeba pastebėti detales, kurių nepastebi suaugusieji ir paaugę vaikai. Neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad naujagimiai jau po keleto dienų sugeba atskirti ar juos supantys žmonės kalba gimtąja, ar užsienio kalba. Būdami 4-5 mėnesių jie gali „skaityti iš lūpų“ ir pakartoti garsus: „E“, „A“.


1-6 mėnesių kūdikiai sugeba atskirti beždžiones iš snukučių (nors suaugusiems jos visos atrodo vienodos), ir pakartoti garsus, sekdami lūpų judesius. 4 mėnesių kūdikiai sugeba atskirti, ar nebyliajame kine vaidinantys aktoriai kalba gimtąja kalba, ar ne. Šis gebėjimas išnyksta 8-ą mėnesį, tačiau išlieka, jei vaikas auga dvikalbėje aplinkoje ir jam šio įgūdžio prireikia.

Praktiškai visi aukščiau paminėti įgūdžiai išnyksta po pusmečio, nes kūdikiai išmoksta ignoruoti informaciją, kurios jiems neprireikia juos supančioje aplinkoje.


Šaltinis: Žurnalas “Science”