Bičių, renkančių nektarą iš smulkių Naujosios Zelandijos krūmelių, medus sukels revoliuciją žaizdų gydymo srityje visame pasaulyje, skelbia Naujosios Zelandijos kompanija, sukūrusi naują farmacijos produktą.

"Comvita Medical" bendrovė tvirtina, jog tvarsčiai iš aktyviojo manukos (Naujosios Zelandijos arbatmedžio) medaus ir jūros dumblių pluošto yra efektyvi priemonė gydant įvairiausias žaizdas.

Pasak profesoriaus Peterio Molano iš Vaikato universiteto, pastaruosius 15 metų tyrusio medaus produktų taikymą medicinoje, žaizdos medumi buvo gydomos jau šimtus metų įvairių kultūrų šalyse, dar prieš atrandant šiuolaikinius antibiotikus. Augant problemoms dėl atsparumo antibiotikams, mokslininkai vis dažniau atsigręžia į unikalias medaus savybes.

P. Molanas, dirbdamas "Comvita New Zealand" kompanijoje Te Puke mieste, Plenti provincijoje, sukūrė "ApiNate" tvarsliavą, kuriai naudojamas naujosios Zelandijos unikalus manukos medus.

Šį medų suneša bitės iš manuko, arba arbatmedžio (leptospermum scoparium), krūmo, kuris gausiai žydi vasarą ir paprastai auga Naujoje Zelandijoje.

Iš pradžių pristatyta Naujoje Zelandijoje ir kaimyninėje Australijoje, ši tvarsliava šiuo metu pristatoma Europoje ir kitose pasaulio dalyse.

Kaip tvirtina minėta kompanija, tvarsliava tinka įvairioms žaizdoms gydyti, užtikrina antibakterinę apsaugą, mažina randėjimą, skatina audinių ataugimą.

Pasak P. Molano, šiuo metu yra lyginami gydymo rezultatai taikant standartinį kojų žaizdų gydymą ir gydymą su naująja tvarsliava.

Kaip tvirtina "Comvita", pristatomų tvarsčių pranašumai yra lengvesnis nuėmimas, mažesnė žaizdų infekcijų rizika bei papildoma skysčių absorbcija - tai reiškia, jog tvarsliavos nereikia taip dažnai keisti.

ELTA