Valstybė kiekvieno mokinio vadovėliams pirkti pernai skyrė po 31,5 lito, tačiau išanalizavus mokyklų steigėjų pateiktus duomenis paaiškėjo, kad kai kurios savivaldybės vieno moksleivio vadovėliams ir mokymo priemonėms išleido tik apie 17 litų.

     Didžioji dalis lėšų vadovėliams ir mokymo priemonėms įskaičiuota į mokinio krepšelį. Pinigų šioms reikmėms taip pat skiria savivaldybės, papildomai - Švietimo ir mokslo ministerija.
     Mažiau nei nustatyta pinigų iš vadinamojo mokinio krepšelio šiam tikslui skyrė Alytaus, Širvintų, Šiaulių rajonai, Klaipėdos, Kauno, Tauragės apskritys.
     Utenos apskritis savo įsteigtoms mokykloms tikslinių mokinio krepšelio lėšų visai neskyrė. Vadovėliai buvo perkami tik už Švietimo ir mokslo ministerijos papildomai skirtus pinigus.
     Šią savaitę švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas mokyklų steigėjus paragino tikslingai naudoti mokinio krepšelio lėšas vadovėliams ir mokymo priemonėms.
     "Prieš rugsėjį mokinių tėvai nerimauja, kad mokyklose trūksta knygų, jas reikia pirkti už savo pinigus. Išanalizavę mokyklų steigėjų - savivaldybių bei apskričių - pateiktus duomenis apie mokinio krepšelio lėšų panaudojimą, matome, kad ne visada pinigai, skirti vadovėliams ir mokymo priemonėms pirkti, panaudojami pagal paskirtį", - pažymėjo švietimo ir mokslo ministras R. Motuzas.
     Pasak ministro, šiuo metu Seime svarstomas Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymas nepanaudotas tikslines mokinio krepšelio lėšas liepos 1 ir gruodžio 1 dienomis perskirstyti kitoms švietimo reikmėms finansuoti.
     Jeigu būtų priimtas šis siūlymas, vadovėliams ir mokymo priemonėms skirtos lėšos būtų naudojamos tik pagal paskirtį.
     2004 metais vadovėliams pirkti buvo skirta per 20 mln. litų. Iš jų ne pagal paskirtį panaudoti 68 tūkst. litų.
     Palyginti su 2003 metais, nepanaudotų mokinio krepšelio lėšų, skirtų vadovėliams, padaugėjo.
     Pernai mokymo priemonėms įsigyti vienam vaikui iš mokinio krepšelio buvo skirta 6,3 lito. Iš 4 mln. litų, skirtų mokymo priemonėms, ne pagal paskirtį panaudotas 71 tūkst. litų.
     Mažiau lėšų negu nustatyta mokymo priemonėms įsigyti panaudojo Akmenės ir Šilalės rajonų savivaldybės bei Pagėgių savivaldybė. Alytaus rajone, Utenos ir Alytaus apskrityse lėšų mokymo priemonėms įsigyti visai nebuvo skirta.

ELTA