{mosimage}Amerikietiški garsiausių pasaulio medikų - ekspertų palinkėjimai mokslo ir sveikatos tema, publikuoti kasmetiniuose "Prieššventiniuose palinkėjimuose":

- Mažiau rūkyti. Juk rūkymas - viena labiausiai paplitusių mirties priežasčių išsivysčiusiosios pasaulio šalyse. Vien tik JAV kasmet nuo ligų, susijusių su rūkymu, miršta daugiau nei 500 tūkstančių žmonių.
 
- Nepiktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais. Tose pačiose Jungtinėse Amerikos Valstijose dėl šios priežasties miršta apie 80 tūkstančių vyrų bei moterų.

- Nebūkite abejingi savo sveikatai, stenkitės laiku ją tikrinti, ir nesigydykite savarankiškai, kreipkitės į specialistus.

- Sveikai maitinkitės, venkite antsvorio ir nutukimo. Tai padės išvengti miokardo infarkto, cukrinio diabeto, hipertenzijos, insulto, artrito, vėžio ir kt. Gyvenkite aktyviai, stenkitės pastoviai išlaikyti vidutinišką fizinį krūvį.
 
- Saugokitės AIDS ir kitų lytiniu keliu plintančių ligų. Nesisaugojimo pasekmės gali būti tikra katastrofa.

- Neskubėkite pas alternatyviosios medicinos specialistus, prieš tai nepasitarę su jūsų šeimos gydytoju. Praktika rodo, kad dažnai pirmųjų metodai skelbiami kaip efektyvūs gydant labai platų spektrą įvairiausių ligų, tačiau iš tiesų taip nėra. Tik gydytojas-specialistas gali tiksliai nustatyti, kas būtent geriausia jums padės - fitoterapija, masažai, manualinė terapija, akupunktūra ar kažkas kita. 
 
- Jokiu būdu negerkite jei ruošiatės vairuoti. Kasmet JAV keliuose žūva daugiau nei 16 tūkstančių girtų vairuotojų, dar apie 330  tūkstančių  sunkiai susižeidžia. Visuomet prisisekite saugos diržus, gali būti, jog  jie išgelbės jūsų gyvybę.

- Ir pabaigai, nekreipkite ypatingo dėmesio į įvairiausius pranešimus, vis pasirodančius žiniasklaidoje apie tai, kad vienas ar kitas faktorius  didina riziką išsivystyti tam tikrai ligai. Dauguma jų žymiai mažiau reikšmingi, nei tie, apie kuriuos žinome kiekvienas - rūkymas, alkoholis, gyvenimo būdas ir t.t. Geriau susikoncentruoti ties tuo, kas iš tiesų realu ir ko galime išvengti be didesnių pastangų.

Belieka prisijungti prie šių linkėjimų - rekomendacijų ir pridurti: Būkite sveiki Naujaisiais metais!

Šaltinis: km.ru