{mosimage} Pirmąsias keletą valandų po gimimo naujagimio organizmas junta stiprų alkio jausmą ir gauna energijos tik iš savo ląstelių. Šios išvados priėjo japonų mokslininkai iš Tokijo medicinos tyrimų instituto.


Bandymuose su gyvūnais (naujagimiais) pastebėta, kad pirmosiomis valandomis po gimimo - kai naujagimis jau nebegauna maisto iš placentos, bet dar negėrė mamos pieno -  irimo reakcijos greitis jo organizme kelis kartus pakyla. Mokslininkai įrodė, kad tai sąlygoja taip vadinamos autofagocitozės aktyvavimasis (savų ląstelių įsiurbimas). Šio proceso metu ląstelių komponentai išsiskaido į sudedamuosius elementus, pirmiausiai, į paprastuosius angliavandenius ir amino rūgštį, kurie panaudojami naujų baltymų ir lipidų statybai, tokių reikalingų "neįprastose" sąlygose atsidūrusiam naujagimiui.

"Sprendžiant iš to, ką pastebėjome bandymuose su pelėmis, po gimimo naujagimis patiria būseną, analogišką didžiausiam badui", - teigia tyrimo vadovas N.Mizušima.  Ši būsena tęsiasi nuo keleto dešimčių minučių iki keleto valandų. Kol kas nežinoma, ar tikrai taip pat yra ir su žmonių naujagimiais, tačiau galima daryti prielaidą, kad visi žinduoliai atsiradę per autofagijos stadiją.

Reikia pastebėti, kad gauti tyrimų rezultatai turi ne tik akademinės, bet ir praktinės reikšmės. Neatmetama, kad anksčiau ar vėliau gydytojai išmoks kontroliuoti autofagijos stadijos trukmę (jei tik ji pas vaikus būna) ir tuo pačiu pavyzdžiui sumažinti naujagimių metabolinių sutrikimų vystymąsi.

Šaltinis: km.ru